Palm yağı ithalatımızda yüzde 400 artış

0
907

Malezya Palm Yağı Konseyi Başkanı Dato’ Lee Yeow Chor, 2014 yılında Türkiye’ye yaklaşık 80 bin ton olan ihracatlarının bir yılda yüzde 413,3 artarak 2015 yılında 398,729 tona ulaştığını açıkladı. Dato’ Lee Yeow Chor; “Bunun sonucunda 2014 yılına göre yüzde 65,4’lük bir artışla, toplamda 941 milyon dolarlık bir ticari değer elde edildi” şeklinde konuştu.

Dünyanın en çok tüketilen bitkisel yağlarından biri olan palm yağına ilişkin gelişmeler, fırsatlar ve yenilikler Malezya Palm Yağı Konseyi (Malaysian Palm Oil Council)  tarafından düzenlenen İstanbul Palm Yağı Seminerinde masaya yatırıldı.

16-17 Mayıs tarihlerinde İstanbul Ceylan InterContinental Hotel’de gerçekleşen seminer kapsamında palm yağının kullanım alanları, dünya gıda sektöründeki yeri ve Türkiye ile Malezya arasındaki ticari ilişkiler tartışıldı. Malezya Palm Yağı Konseyi Başkanı Dato’ Lee Yeow Chor ve CEO Tan Sri Datuk Dr. Yusof Basiron’un katıldığı seminerde, sıvı ve katı yağ sektörünün ileri gelenleriyle iş görüşmeleri ve bağlantı kurmaları noktasında fırsatlar sunuldu, sanayinin büyük şirketleri bir araya getirilerek potansiyel iş birliklerine zemin hazırlandı.

Malezya ile Türkiye arasında palm yağı ticaretinin güçlendirilmesinin amaçlandığı seminer sırasında konuşma yapan Dato’ Lee Yeow Chor; “Malezya Palm Yağı Konseyi olarak sanayinin büyük oyuncularını bir araya getirerek palm yağı alanındaki ihracatı geliştirmeyi ve iş birliklerini arttırmayı amaçlıyoruz. Türkiye ise bizim için çok önemli bir ülke. Palm yağı Türkiye’de oldukça yaygın olarak tercih ediliyor” dedi.  Türkiye ile Malezya arasında 2014 yılında imzalanan Malezya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması’nın (MTFTA) iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinin önünü açtığını belirten Dato’ Lee Yeow Chor, “2014 yılında yaklaşık 80 bin (77,682) ton olan ihracatımız bir yılda yüzde 413,3 artarak 2015 yılında 398,729 tona ulaştı. Bunun sonucunda 2014 yılına göre yüzde 65,4’lük bir artışla, toplamda 941 milyon dolarlık bir ticari değer elde edildi” şeklinde konuştu.

Türkiye ile iyi ticari ilişkilerin artarak devam etmesini beklediklerini vurgulayan Dato’ Lee Yeow Chor, artan ekonomik refahı ve büyüyen nüfusu ile Türkiye’nin çok önemli bir iş ortağı olduğunu vurguladı.

Palm yağı rekabetçi fiyata sahip

Kozmetik, gıda, kimya ve ilaç endüstrilerinin sıklıkla kullandığı, pastacılık, çikolata ve şekerleme, kişisel bakım; şampuan, sabun, deterjan, diş macunu gibi çok çeşitli kullanım alanına sahip olan palm yağı tüm dünyada yaklaşık yüzde 30 oranla en fazla tüketilen bitkisel yağ olarak değerlendiriliyor. Diğer bitkisel yağlara oranla rekabetçi fiyatlara sahip olan palm yağı, petrol bazlı olmaması ve yenilenebilir bir kaynaktan elde edilmesi sebebiyle yaygın olarak tercih ediliyor. Diğer yandan Müslüman ülkelerde helal yağ olarak kabul edilmesi palm yağının kullanım alanını genişletiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz