16.8 C
Ankara
Cumartesi, Nisan 27, 2024

gübre

Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 19,60 arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) Şubat ayında yıllık %19,60, aylık %1,40 arttı. Yıllık en fazla artış %36,21 ile gübre ve toprak geliştiriciler alt grubunda oldu.

Çiftçi de dolar mağduru

Gübreden tohuma, yeme, mazottan ilaca her girdisi dolara endeksli çiftçinin bitkisel üretimde üretim değeri, son 10 yılda 18,3 milyar dolar azaldı.

Gübre desteğinin artırılmasına ilişkin karar yayımlandı

Gübre desteğini iki katına çıkaran Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

“Gübre destekleri ile sorun bitmiyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İzmir Milletvekili Atila Sertel, İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında, tarımda yaşanan sorunların patates depoları basılıp, gübre bayileri denetlenerek çözülemeyeceğini ve yaşanan problemlerin özüne inilmesi, girdi maliyetlerini düşürecek önlemler alınması gerektiğini belirttiler.

Yem, zirai ilaç, elektrik fiyatlarına ve sulama ücretlerine üretici yetişemiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, başta gübre olmak üzere yem, zirai ilaç, elektrik ve sulama gibi girdi fiyatlarının son günlerde önemli ölçüde artış gösterdiğini bildirerek, ”ürün maliyetleri artacak, üretici üretimde sıkıntı çekerken, artan gıda fiyatları tüketicilere ağır gelecektir” dedi.

TYAB Başkanı Güler: “Tarımsal girdi maliyetlerindeki artışlar denetlenmeli”

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, mazot, gübre, ilaç ve tarımsal sulamada kullanılan elektriğin girdi maliyetlerindeki artışların denetlenmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Tezel: “Sanayicinin maliyet artışı yüzde 30’un üzerinde”

SETBİR Başkanı Tarık ​Tezel, enerji, ambalaj, işçilik, uluslararası emtia piyasaları ve diğer endüstriyel girdiler ile birlikte satış daralmasının yarattığı finansman maliyetleri de göz önüne alındığında, et ve süt sanayinde maliyet artışının yüzde 30’un üzerinde olduğunu belirtti.

2020 yılı tarımsal destek miktarları belli oldu

“2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı”, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Söz konusu karar 1 Ocak 2020'den geçerli olmak üzere 5 Kasım itibarıyla yürürlüğe girdi.

Sarıbal: “Bu bütçede üretimi teşvik edecek bir destekleme politikası yok.”

Hayvancılıkta 2020'de 6 milyar 862 milyon liralık desteklemenin öngörüldüğünü, 2021'de ise bu desteklemenin 6 milyar 304 milyona düşürüldüğünü vurgulayan Sarıbal, "Bu bütçede üretimi teşvik edecek bir destekleme politikası yok. Bütçede ithalata devam kararı var." dedi.

ZMO: “Üretimdeki yapısal sorunlara kalıcı çözüm getirilmeli!”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, 47. Dönem 1. Danışma Kurulu Toplantısının ardından yayınladığı sonuç bildirgesinde; üretimdeki yapısal sorunlara kalıcı çözüm getirilerek, planlı tarımsal üretime geçilmesi ve tarımsal üretim seferberliği ilan edilmesini istedi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img