25.7 C
Ankara
Cuma, Nisan 26, 2024

Bütçe maratonu sona erdi

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Dün yapılan oylamada, 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı kabul edildi. Her iki tasarı da 129 ret oyuna karşı 301 oyla kabul edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu
Başbakan Ahmet Davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulunda 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun kabulü dolayısıyla teşekkür konuşması yaptı.

Bütçe görüşmeleri sırasındaki katkılar ve güven dolayısıyla hükümet ve millet adına teşekkürü borç bildiğini belirten Davutoğlu, yüce Meclisin, milli iradenin nihai tecelligahı ve nihai hesap verme makamı olduğunu anımsattı.

Bütçelerin de her aşamada bu hesap vermenin en önemli aracı olduğuna değinen Davutoğlu, “Şundan emin olunuz ki; bugün güvenoyunuza muhatap olan bütçemizin her kuruşu, her kalemi bizim şerefimiz, onurumuzdur. Her kuruşu son noktasına kadar korunacaktır. Allah bütçemizi bereketli, hayırlı kılsın, milletimize hizmet etme yolunda bizlere yardımcı olsun” dedi.

Başbakan Davutoğlu, siyasi ve ekonomik istikrarın bir milletin kalkınmasında asgari şartlardan olduğuna dikkati çekerek, tarih akarken, ivme kazanmış şekilde birçok yapıları tekrar tekrar kurarken sabit kalınamayacağını, statükocu olunamayacağını, var olanla yetinilemeyeceğini söyledi.

Teknolojik imkanların hızla değiştiği, sosyal şartların büyük bir devinim içinde yeniden belirlendiği bir dönemde reformcu zihniyete ihtiyaç hissedildiğini vurgulayan Davutoğlu, “64’üncü Hükümetimizin en çok odak verdiği hususlardan birisi vaatlerimizin yerine getirilmesi ve reformlarımızın uygulanmasıydı. Şu anda gururla ifade ediyorum vaatlerimizin yüzde 82’sini bugün itibarıyla yerine getirmiş bulunuyoruz, inşallah mart sonuna kadar da tamamlayacağız. Reformlarımızın ilk 3 ay için planlanan yüzde 50’sini de Meclise sevk ettik” dedi.

Davutoğlu, reformlara ihtiyaç duyulan dönemlerde Ana muhalefet partisi ve diğer partilerle birlikte reformları tartışma ricasında bulunarak, “Reformlarımızı geciktirecek tutum içerisine girmeyelim. Bu reformlar içinde özellikle bir paket var ki bugünlerde bizim için çok büyük önem taşıyor; vize muafiyetiyle ilgili reformlar. 72 maddeydi 29 Kasım’da yaptığımız Türkiye-AB Zirvesi’nde. 19’unu sizlerin de katkılarıyla yerine getirdik, geriye 53 madde daha kaldı. Bunlar değişik kanunlar içinde yer alan maddeler, değişik şekillerde mutlaka yerine getirilmesi gereken hususlar” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, pazartesi günü gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi’nde 1 Ekim’de planlanan vize muafiyeti tarihini uzun ve çetin müzakerelerden sonra Haziran ayına aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“İnşallah haziran ayında onlarca yıldır, en az 50 yıldır vatandaşlarımızın özlemle beklediği, büyükelçilikler, konsolosluklar önünde beklemeden, başı dik, onurlu ve izzetli bir şekilde Avrupa’nın Schengen ülkelerine giriş imkanı vatandaşlarımıza tanınmış olacak. Hayırlı, mübarek olsun. Bunun gerçekleşebilmesi, haziran ayına yetişmesi için 1 Mayıs’a kadar bizim geride kalan 53 maddede reformları tamamlamamız lazım. Ricam, bunu hep beraber yaparsak, halkın huzuruna gider bütün partiler olarak birlikte bunu başardık onurunu yaşarız. Ama engellenir ve bir şekilde gecikirse vebal geciktirenlerin üzerinde kalır, o zaman AK Parti Grubu tek başına çıkarabilmek için çaba sarf ederiz.”

Arzularının 78 milyonun benimsediği, herkesin arkasında durduğu bu reformun bütün partilerin ortak çabasıyla 1 Mayıs’a kadar tamamlanması olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Çünkü 1 Mayıs’a kadar tamamlanırsa Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu’ndan geçecek, Avrupa Parlamentosunda onaylanacak. Yaptığımız görüşmelerde 1 Mayıs’a kadar bunu sunmamız durumunda inşallah haziran sonuna kadar da bu sürecin tamamlanacağı” değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu konuşmasında, bütçe görüşmeleri sırasındaki yönetimleri, katkıları dolayısıyla Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Meclis Başkanvekilleri, Başkanlık Divanı üyelerine, Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine, Maliye Bakanlığı yetkililerine, Meclis çalışanlarına, bütün kurumlara teşekkür etti.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...