15.5 C
Ankara
Pazartesi, Nisan 29, 2024

2015 büyümesi yüzde 4’ü aşabilir

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırma Merkezi (BETAM), Türkiye’nin 2015 büyüme oranının yüzde 4’ü aşacağı tahmininde bulundu. Bu durumu sanayi üretiminin artışına bağlandı.

BETAM tarafından hazırlanan Ekonomik Görünüm ve Tahminler Mart 2016 adlı notta konuyla ilgili olarak şöyle denildi:

“Bu ayki Ekonomik Görünüm notunda 2015 Aralık ayı verilerinin tamamlanmasıyla birlikte 2015 dördüncü çeyrek nihai Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) tahminimiz ile 2016 birinci çeyrek ilk tahminimizi birlikte sunuyoruz. 2015 son çeyrek tahminimizi sanayi üretimindeki artış nedeniyle yüzde 0,6’dan yüzde 0,8’e revize ediyoruz. İlk üç çeyrekteki GSYH gerçekleşmeleri ve dördüncü çeyrek büyüme tahmini dikkate alındığında 2014’ten 2015’e GSYH büyüme oranının yüzde 4’ün biraz üzerinde gelmesini bekliyoruz. Cari açığın GSYH oranını ise 2015’i yüzde 4,5 düzeyinde kapatacağını tahmin ediyoruz.”

2016 birinci çeyrekte GSYH artışını çeyreklik bazda yüzde 0,5 olarak tahmin eden Merkez, yıllık büyümenin ise baz etkisi nedeniyle yüzde 2,3’e gerileyeceğini öngörüyor. Merkez’in bu konudaki değerlendirmeleri şöyle:

“Ocak ve kısmen de Şubat ayı öncü göstergeleri tüketim artışının zayıfladığına, yatırımlarda ise göreli durgunluğun devam ettiğine işaret ediyor. Net ihracatın büyüme katkısının sınırlı ölçüde negatif olduğu, kamu harcamalarının ise büyümeye pozitif katkı yaptığı görülüyor. Cari açık / GSYH oranının ilk çeyrekte düşmeye devam etmesini bekliyoruz.”

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...