12.8 C
Ankara
Çarşamba, Mayıs 1, 2024

10 yıl sonra gelen faiz artışı piyasaları nasıl etkileyecek?

Okumalısınız!

Fed, uzun süredir piyasalar üzerinde baskı yaratan süreci nihayet tamamlayarak ilk faiz artırımını gerçekleştirdi. Peki, bundan sonra piyasaları neler bekliyor?

Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımı piyasaların da beklediği üzere 25 baz puan düzeyinde gerçekleşti ve 2008 yılı Aralık ayında rekor düşük seviyesine inen politika faizi 2015 yılı Aralık ayında yeniden %0,5’e yükseltildi. Fed Açık Piyasa Komitesi’nden (FOMC) yapılan açıklamada “Komite, istihdam piyasası koşullarında bu yıl kayda değer iyileşme olduğu, enflasyonun da orta vadede %2’lik hedefe doğru yükseleceği görüşünde” ifadelerine yer verildi.

Fed Başkanı Janet Yellen, FOMC topkantısının ardından yaptığı basın toplantısında, faiz artışının ardından para politikasının genişleyici tutumunu sürdüreceğini, para politikalarının maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmaya yönelik olacağını açıkladı.

2016 yılı politika faizi %1,5’e ulaşabilir

1450300152_tuncay_tursucuFed’in projeksiyonlarında, üyelerin beklentilerinin 2016 yılı sonunda politika faizinin %1,5 seviyelerine ulaşılabileceğini gösterdiğine dikkat çeken, İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, bu durumun, Fed’in 2016 yılı içerisinde 3 ya da 4 faiz artırımı ile piyasaların karşısına çıkabileceğini ifade ettiğini belirtti. Fed’in faiz artışı kararını değerlendiren Turşucu şöyle konuştu:

Fakat karar metni Fed’in ekonomik aktiviteleri takip etmeye devam edeceğini ve herhangi bir takvimi baz almadığını da öne çıkarıyor. Tüm bu doğrultularda 2016 yılında 3 artırım daha gelmesi muhtemel. 2016 yılında oy kullanacak üyeler 2015’e göre nispeten daha şahin olsa da halen Fed içerisindeki “güvercin” isimlerin ağırlığı fazla.

Piyasalarda ise belirsizliğin geçici olarak sona erdiği bir rahatlama süreci başlayacak. İlk faiz artırımının vermiş olduğu gerginlik ve belirsizlik ortamının tersine, piyasa oyuncularının risk algısının arttığı bir döneme başlangıç yapılmış olunacak. Piyasalar, faiz artırım kararını sindirdikten sonra yeni trendler oluşturabilir. Döviz kurlarında nispeten daha az olmak üzere Borsaların daha rahat ve olumlu bir döneme geçiş için başlangıç olacağı söylenebilir. Fakat sonucunda Fed faiz artırımlarına devam edecek ve bu gerçek sürdükçe özellikle gelişen ülke piyasalarında gözlenecek rahatlamalar uzun soluklu olmayabilir.”

Beklentilerin aksine kur sakinliğini korudu

Destek Menkul Değerler analistlerinden Emre Özgüven ise şu değerlendirmeyi yaptı:

Bu karar ile birlikte önümüzdeki dönemde FED’in faizleri 2016 yılında en az iki kez, hatta faizin üç veya daha fazla sefer artırılması da olasılıklar dahilinde olduğu düşünüldüğünde, bu noktada akılları kurcalayan şu detaylar olabilir; FED’in daha önce hiç bu denli büyük bir bilanço ile faiz artırımına gitmemesi ve piyasa aktörlerinin bu hamlenin etkileri hakkında ikilem içinde olmaları; bununla birlikte ABD ekonomisi Yellen’in de vurgu yaptığı büyüme ivmesini yakalayıp yakalamayacağı.

Usd/TL

Beklentilerin aksine sakinliğini koruyan kurun FED faiz kararı ile birlikte 2.97 seviyeleri ilk etapta test edilse de, sonrasında tekrar sert geri çekilmeler görüldü. Özellikle Yellen’in açıklamaları ile 2.92 seviyesinin altına dek süren geri çekilmeler göze çarptı. Bu gevşemelerin devamı ile kritik 2.89 – 2.90 destek bölgesi tekrar gündeme gelebilir.

Euro/Dolar

Faiz kararının açıklanmasının hemen ardından paritenin 1.09 seviyesinin altına sarktığını gözlemledik. Ancak FED Başkanı Yellen’in açıklamaları sonrası bu kayıpların yerini kazançlara bıraktığını gördük. Bu noktada yukarıda 1.10 – 1.1050 direnç bölgesi yakından takip edilebilir. Olası düşüşler için 1.09 desteği ön plana çıkabilir.

Petrol ve Altın

FED faiz kararı sonrası en fazla volatilite görülen yatırım enstrümanı uzak ara altın oldu diyebiliriz. 1060 seviyelerine dek geri çekilen kıymetli metalin hemen sonrasında kayıplarını telafi ettiğini gördük. Altın fiyatlarında Yellen ile birlikte 1080 seviyeleri tekrar gündeme geldi. Bu noktada 1086 – 1095 direnç seviyeleri gözlerden uzak tutulmamalıdır.

Ham petrol ise tıpkı USDTL gibi beklentilerin aksine faiz kararı sonrası ilk etapta sakinliğini korudu. 35 Dolar seviyelerinde işlem görmeye devam eden emtiada alt tarafta 34.10 ve 33.00 destekleri hedef konumuna gelebilir.

BİST100

FED’in yaklaşık 10 sene sonra faiz artırımına gitmesiyle borsada yarın sınırlı bir geri çekilme ile seans açılışı olabilir ancak açıklanan kararın beklentiler paralelinde olması nedeniyle kayıpların yerini kapanışa doğru kazançlara bırakması söz konusu olabilir. Endekste 71.200 desteği üzerinde kalındığı sürece sınırlı gevşemeler sonrası pozitif seyre dönülerek 74.500 -75.000 aralığına doğru bir hamle gelebilir.”

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...