18.6 C
Ankara
Cuma, Nisan 26, 2024

Ruslara göre ekonomi iyiye gitmiyor

Okumalısınız!

Vedomosti internet sitesinin hazırladığı habere göre; Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi, Rusyalıların maddi refahının kötüleştiğini ve ekonomik durumun yakın zamanda iyileşeceğine dair beklentilerin azaldığını belirledi.

Sosyologlar, Aralık ayında, olumlu/orta ve olumsuz değerlendirmeler arasındaki fark olarak belirlenen tüm sosyal refah endekslerinin azaldığını kaydediyor. Örneğin, maddi refah endeksi 2009 yılındaki düzeye kadar düştü. Sorgulananların yüzde 24’ü, ailesindeki maddi durumu kötü olarak değerlendiriyor. Sosyal optimizm endeksi ise, yaz aylarından beri bu yana yüzde 17 oranında düştü; hayatının bir yıl sonra daha kötü olacağını düşünenlerin sayısı ise, Aralık 2009 tarihine göre iki kat arttı.

Ülkenin durumunu olumlu olarak değerlendirenlerin sayısının endeksi de, Ekim-Aralık döneminde yüzde 49’dan yüzde 33’e kadar azalarak önemli ölçüde düştü; yani her üç Rus’tan biri ülkenin ekonomik durumunu olumsuz olarak değerlendiriyor. Ayrıca, politik durum endeksi, Temmuz-Aralık döneminde yüzde 20 oranında düştü, bu düşüşün yüzde 10’u son ayda yaşandı. Ankete katılanların yüzde 22’si mevcut politik durumu olumsuz olarak; yüzde 24’ü ise olumlu olarak değerlendiriyor.

Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi Genel Müdürü Valeri Fedorov, ekonomik krizin, sosyal optimizmi düşürdüğünü düşünüyor. Valeri Fedorov, gerçek gelirin yüzde 10 oranında azalmasının ve petrol pazarındaki düşüş yüzünden Ruble’nin değer kaybetmesinin, ekonomik büyüme perspektiflerini olumsuz etkilediğini ve “perspektif yokluğunun insanları en çok üzdüğünü” ifade ediyor. Fedorov, anket sonuçlarının, politik durumun kötüleştiğini, ancak felaketin mevcut olmadığını gösterdiğini, endeksin ise değişimleri belirlemek amacıyla icat edilen daha hassas bir enstrüman olduğunu kaydediyor. Fedorov: “Ülkede herhangi bir politik değişim yaşanmadı, bütün politik gelişimler, yani Suriye’deki durum, terörizm ile mücadele, Türkiye ile çatışma, Sina’da düşen uçak, yurt dışında yaşanan olaylar etkili oldu. Uluslararası askeri politik gerginlik ve Rusya’nın bu gerginliğe dahli artıyor. Bu sebeple endeks düşüyor, çünkü bu çok tehlikeli bir oyun” dedi.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...