22.9 C
Ankara
Çarşamba, Mayıs 8, 2024

Dünya emtia fiyatları pandemi önceki seviyelerine ulaştı

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Dünya Bankası, pandeminin gidişinde dramatik bir değişme olmazsa toparlanmanın sürmesini bekliyor.

Petrolden gıdaya tüm emtia fiyatları dünya ölçeğinde Covid-19 salgınından önceki düzeylerin üzerine çıktı.

Dünya Bankası açıklamasına göre, dünya ekonomisindeki toparlanmaya bağlı olarak yılın ilk çeyreğinde yükselen emtia fiyatlarının pandeminin gidişinde  dramatik bir değişiklik olmadığı takdirde yılın geri kalan bölümünde de bugünkü yüksek seviyelerinde seyretmesi bekleniyor.

Tahminlere göre, geçen yıla göre enerji fiyatlarının 2021 yılında geçen yıla göre üçte bir artması, pandemi yüzünden 2020 yılında rekor düşüş gösteren petrol fiyatlarının da yıl başındaki yükselişini koruyarak 2021 yılı için varil başına 56 dolar ortalamasında gerçekleşmesi bekleniyor. Banka, bu yıl için geçen yıla oranla metal fiyatlarında ortalama  yüzde 30, tarım ürünleri fiyatlarında da ortalama yüzde 14 artış bekliyor.  

Dünya Bankası yetkilileri, emtia fiyatlarındaki toparlanmanın süreceğini beklemekle birlikte, temkinli bir yaklaşımla bunun başta salgınla mücadelede olmakla birlikte bugünkü küresel eğilimlerin aynı şekilde sürmesine bağlı olduğunu vurguluyor.

“Küresel ekonomik büyümenin şimdiye dek beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ve aşılama kampanyasının emtia fiyatlarını canlandırdığını” belirten bankanın Eşitlikçi Büyüme, Finans ve Kurumlar Başkan Vekili Ayhan Köse, “bununla birlikte bu toparlanmanın sürekliliğinin kesin olmadığını ifade ederek” emtia ihracatına ve ithalatına bağımlı olan gelişmekte olan ülkeler kısa vadedeki dayanıklılıklarını güçlendirme ve büyümedeki olası düşüşlere karşı hazırlıklı olmaları uyarısında bulundu.

Ajans Bizim

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...