20.1 C
Ankara
Cuma, Nisan 26, 2024

Çin’den serbest ticaret atağı

Okumalısınız!

Bir Kuşak-Bir Yol güzergâhında yer alan ülkelerle ticari bağlantıyı güçlendirmeye çalışan Çin, 2016 yılında küresel serbest ticari ağı oluşturmaya ağırlık verecek.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Shen Danyang, Çin’in bu yıl ilgili ülkelerle sürdürmekte olduğu ikili veya çok taraflı serbest ticaret görüşmelerini hızlandıracağını, böylece Çin’in dünyadaki serbest ticaret düzenini daha sağlıklı hale getireceğini bildirdi.

Çin Radyosu Türkçe yayınında yer alan habere göre, Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Shen Danyang yeni yılın ilk basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çin’in şu ana kadar 14 serbest ticaret anlaşmasını imzaladığına işaret ederek, bunların 22 ülke veya bölgeyi kapsadığını bildirdi. Çin’in serbest ticaret ortaklarının dünyanın dört köşesinde yer aldığına dikkat çeken Shen Danyang, serbest ticaret bölge düzenlemelerinin Çin’in ilgili ülkelerle bölgeler arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğini güçlendireceğini, böylece çifte kazanca ulaşacaklarını söyledi.

Shen Danyang2016 yılında Çin’in komşu ülkelerle ve Bir Kuşak-Bir Yol güzergâhında yer alan ülkelerle ticari bağlantıya önem vereceğine işaret eden Shen Danyang şunları kaydetti:

“Yenilenmiş olan Çin ve ASEAN serbest ticaret sözleşmesinin mümkün olduğu kadar erken yürürlüğe girmesi için çaba harcayacağız. Bölgesel Kapsamlı Ticari Ortaklık Anlaşması (RCEP) ve Çin Singapur Serbest Ticaret Anlaşması’nın yenilenmesine ilişkin görüşmelerinin derhal tamamlanması için adımlar atacağız. Buna paralel olarak, Çin-Japonya-Kore Cumhuriyeti serbest ticaret bölgesine ilişkin görüşmeleri bir an önce sonuca ulaştıracağız. Maldivler, Sri Lanka ve Pakistan’la serbest ticaret görüşmelerimizi hızlandıracağız. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’yle serbest ticaret bölgesine ilişkin görüşmelerin yeniden başlatılması için çaba harcayacağız. Çin-Asya Pasifik serbest ticaret bölgesinin uygulanabilirliği konusunda araştırmayı yoğunlaştıracağız. Uygun takvimde İsrail ile görüşmelerimizi başlatacağız. Öte yandan Bir Kuşak-Bir Yol güzergâhında yer alan ülkelerle serbest ticaret olasılıklarını ele alacağız. ”

Sözcü Shen Danyang, bu yılın Bir Kuşak-Bir Yol inisiyatifinin uygulandığı ilk yıl olduğuna işaret ederek, Çin’in bahsi geçen inisiyatifin uygulanmasında çok sayıda sonuç elde ettiğini söyledi. Shen Danyang bu konuda şöyle konuştu:

“Çin Ticaret Bakanlığı, ipek yolu ekonomik kuşağının ortaklaşa oluşturulması konusunda Avrasya bölgesinde yer alan 8 ülkeyle işbirliği belgesini imzaladı. Çin Ticaret Bakanlığı, Rusya Uzakdoğu Geliştirme Bakanlığı’yla karma işbirliği konseyini kurdu. Çin’in öncülüğünde Shanghai İşbirliği Örgütü çerçevesinde ticari kolaylığını güçlendiren çalışma mekanizması kuruldu. Aynı zamanda Çin, Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret bölgesini uzun vadeli olarak ortaklaşa kesinleştirdi. Çin’in çabaları sayesinde, enerji, ulaştırma, ticaret ve ekonomi alanlarında bir dizi altyapı tesisleri kuruldu. Buna paralel olarak İpek Yolu Fonu, Çin-Avrasya Ekonomik İşbirliği Fonu, Çin-Kazakistan Endüstriyel İşbirliği Fonu kuruldu. Bu durum Çin’in bölgedeki yatırımının zenginleştirilmesine güç kattı. ”

2015 yılının ilk 11 ayında Çin ve Rusya arasındaki ikili ticaret, 61 milyar 300 milyon ABD Doları’na ulaştı. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,3 oranında düştü. Bazı medya kuruluşları, bu gelişmeyi Çin-Rusya ikili ilişkilerindeki ticari yetersizlik olarak değerlendirdi. Sözcü Shen Danyang, Çin-Rusya ticaretindeki düşüşün arkasında küresel piyasa talebinin yetersizliği, ham petrol gibi emtia fiyatlarının düşük olması gibi dış etkenlerin de yer aldığını vurguladı. Çin’in Rusya’nın birinci ticari ortağı olduğuna dikkat çeken Shen, ikili ticaret bağlantılarının yine de yoğun olduğuna işaret ederek, iki ülke arasında enerji, nükleer, sivil havacılık, hızlı tren gibi alanlarda büyük projelerin uygulanacağını, finansal işbirliğinin sorunsuz şekilde devam ettirilmekte olduğunu söyledi. Shen ikili ticarette artışa yönelik tedbirleri yoğunlaştıracaklarını belirtti. Shen bu konuda şöyle kaydetti:

“İki ülke, ticareti yoğunlaştırmak amacıyla ortak çaba harcamayı onayladı. Bu durum, ticaret işbirliğinin boyutunu genişletmenin yanı sıra, yapısal düzenlemeleri de geliştirecek. Yeni işbirliği tarzlarını arayarak, yeni yılda ikili ticarette düşüş değil artış elde edilecek. Böylece iki ülke liderlerinin belirledikleri hedeflere ulaşılacak.”

 

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...