15.1 C
Ankara
Cuma, Mayıs 3, 2024

10 yılda 600 milyar dolar hedefi

Okumalısınız!

Suudi Arabistan ve Mısır’ın ardından İran’ı ziyaret eden Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Tahran’daki Sadabad Sarayı’nda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle görüştü. İkili yaptıkları ortak açıklamada; Çin ile İran arasındaki ilişkilerin, kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine çıkarılmasında karar kılındığını, gelecek 10 yılda ise iki ülke arasındaki ticaretin 600 milyar dolara çıkarılması konusunda görüş birliğine vardıklarını açıkladılar.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Ortadoğu gezisi İran’la devam ediyor. Jinping, bugün Tahran’daki Sadabad Sarayı’nda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle görüştü. İki liderin görüşmesi basına kapalı gerçekleştirildi. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan iki lider, Çin ile İran arasında 17 işbirliği protokolü imzalandığını belirtti. İmzalanan protokoller, İpek Yolunun iyileştirilmesi ve Deniz İpek Yolunun oluşması, barışçıl nükleer enerji alanında işbirliği, hukuk ve ceza, bilimsel ve üniversitelerarası işbirliği, çevre, sanayi, maden ve ticaret alanlarında işbirliğini kapsıyor.

İran’ın ŞİÖ’ye üyeliğine tam destek

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping yaptığı açıklamada, Çin’in İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) tam üyelik için yaptığı başvuruya destek verdiğini belirtti. İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Cinping, “Özellikle bölgesel konularda, Birleşmiş Milletler ve Şanghay İşbirliği Teşkilatı’nda birbirimizi desteklemeliyiz. Enerji alanında işbirliği içinde olacağız. İpek yolu, taşımacılık ve birçok konuda anlaşma yaptık” dedi.

İran, şu an ŞİÖ içindeki altı gözlemci ülkeden biri konumunda. 2001 yılında kurulan örgütün üyeleri ise Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan’dan oluşuyor.

10 yılda 600 milyar dolar

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise açıklamasında, İran ve Çin ilişkilerinin önemli olduğunu ve Çin Cumhurbaşkanı ile bugünkü görüşmesinde iki ülkenin stratejik ilişkileri konusunda 25 yıllık stratejik işbirliği senedinin düzenlenmesi, ayrıca gelecek 10 yılda ikili ticari ilişkilerin 600 milyar dolara çıkarılması konusunda görüştüklerini söyledi.

Konuşmaların ardından siyasi, idari, insani, kültürel, hukuk, güvenlik, savunma, bölgesel ve uluslararası ilişkiler başlıkları altında 20 maddelik “İran-Çin Kapsamlı Stratejik Ortaklığı Bildirgesi” yayımlandı.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...