TÜİK, ‘idari kayıtlardan istatistik üretimi’ni artıracak

0
982

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet Aktaş, 90. Kuruluş Yıldönümü ve Türkiye İstatistik Günü vesilesiyle bir açıklama yaptı. Aktaş, bu vesileyle emeği geçenlere teşekkür ederek, “2017-2021 dönemini kapsayacak olan üçüncü plan döneminin ana ekseni, ‘idari kayıtlardan istatistik üretiminin artırılması’ olarak belirlenmiştir.” dedi.

TÜİK Başkan Vekili Mehmet Aktaş, yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de karar alıcıların, araştırmacıların ve toplumun her kesiminin ekonomik ve sosyal hayatın farklı boyutlarıyla ilgili güncel ve güvenilir bilgiye ihtiyacının olduğu vurgusunu yaptı. TÜİK’in kuruluş tarihi olan 1926 yılından itibaren ulusal ve uluslararası kullanıcıların ihtiyaç ve önceliklerini dikkate alarak kaliteli, güncel, güvenilir, tutarlı, tarafsız, uluslararası standartlara uygun istatistikleri üretmek ve kullanıma sunmak misyonu ile hareket ettiğini kaydeden Aktaş, 2005 yılında yürürlüğe giren 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ile resmi istatistik üretim sürecinde yer alan kurumlar arasında eşgüdümü sağlama görev ve sorumluluğunu da üstlendiğini ifade etti. Aktaş, “Söz konusu kanun ile aynı zamanda planlı istatistik üretim süreci başlamış, 2007-2011 yıllarını kapsayan ilk resmi istatistik programı döneminde resmi istatistiklerin kapsamı belirlenerek, bu süreçte yer alan kurumların görev ve sorumlulukları tanımlanmıştır. 2012-2016 yıllarını kapsayan ve başarıyla sonuna yaklaşmakta olduğumuz ikinci plan döneminde istatistik üretiminde ulusal kalite standartları belirlenmiş, tüm kurum ve kuruluşlarca üretilen resmi istatistiklerin metaveri bilgileri hazırlanmış ve idari kayıtlar envanteri oluşturulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Aktaş, açıklamasına şöyle devam etti: “Her konuda olduğu gibi istatistik alanında da ihtiyaç ve beklentilerin çok fazla, kaynakların ise sınırlı olması; ulusal istatistik ofislerinin veri üretiminde idari kayıtları daha fazla sisteme dahil etmelerini ve veri derlemede daha yenilikçi yöntemlerin kullanımını gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede 2017-2021 dönemini kapsayacak olan üçüncü plan döneminin ana ekseni, ‘idari kayıtlardan istatistik üretiminin artırılması’ olarak belirlenmiştir. Türkiye istatistik sistemine dahil olan tüm kurum ve kuruluşların desteğiyle bu hedefe ulaşıldığında; istatistiklerde zamanlılığın iyileştirilmesi, daha çeşitli sektörel ve bölgesel istatistiklerin üretilmesi, cevaplayıcı yükünün azaltılması ve kamu kaynaklarının daha etkin şekilde kullanılması mümkün olacaktır. Türkiye İstatistik Kurumunun 90. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle, resmi istatistik üretim sürecinde emeği geçen herkese teşekkür eder, istatistik camiasının ve Kurumumuza geçmişten bugüne kadar özverili çalışmalarıyla katkı sağlamış olan tüm meslektaşlarımın Türkiye İstatistik Günü’nü kutlarım.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz