Akıl hastalıklarıyla mücadele edenler artıyor

0
791
Araştırmacılara göre, kalp hastaları, ağır sendromlar yaşayan hastalar, HIV ve sinir hastaları çoğu zaman doktorlar tarafından teşhis edilemeyen birçok psikiyatrik sorun yaşıyor.

Yeni bir araştırmaya göre, akıl hastalıklarıyla mücadele edenlerin sayısı, bilinenin çok üzerinde. Araştırmacılar, gerçek rakamların diğer hastalıkların altında gizlendiğini belirtiyor.

Amerika’nın Sesi’nden (VOA News Türkçe) Jessica Berman’ın haberine göre, dünyada akıl hastalıklarıyla mücadele edenlerin sayısı, bilinen rakamın üç katı.

Harvard Üniversitesi ve Londra Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, akıl hastaları, dünyadaki toplam engelli sayısının yüzde 32’sini oluşturuyor.

Bu araştırmanın sonuçları açıklanmadan önce, akıl hastalarının toplam engelli sayısına oranının yüzde 21 olduğu düşünülüyordu.

Araştırmacılara göre, kalp hastaları, ağır sendromlar yaşayan hastalar, HIV ve sinir hastaları çoğu zaman doktorlar tarafından teşhis edilemeyen birçok psikiyatrik sorun yaşıyor.

Araştırmacılar aynı zamanda, birçok kronik hastalıkla birlikte ortaya çıkan klinik depresyon vakalarının çoğu zaman kayıtlara geçmediğine veya hastalar tarafından bildirilmediğine dikkati çekti.

Harvard Üniversitesi’nden araştırmacı Daniel Vigo, psikiyatrik sorunların insan hayatı açısından çok önemli olduğunu vurguluyor. Akıl hastalarının birçoğu, hasta olmayanlardan 30 yıl kısa yaşıyor ve sağlığı kötü olan birçok kişiden önce hayatını kaybediyor. Vigo, bu bulguların zihin hastalıkları konusunun ne kadar önemli olduğuna önemli bir şekilde dikkat çektiğini söylüyor.

Araştırmacıya göre, en büyük sorunlardan biri, zihinsel hastalıklarla gelen toplumsal damga ve yargı. Zihinsel sorunları olan kişiler, fiziksel sorunlar çeken hastalara oranla daha az doktora gidiyor veya tedavi görüyor.

Haberin devamı için: VOA News

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz