Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Isparta’da gerçekleştirildi

0
1231
Fotoğraf:©FAO/Fazıl Düşünceli

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İçin Değer Zinciri Modeli Geliştirilmesi” Çalıştayı, 16-17 Aralık 2019 tarihlerinde Isparta’da gerçekleşti.

Çalıştaya hükümet, özel sektör, çiftçi kooperatifleri, sivil toplum temsilcileri ve çiftçiler yoğun katılım gösterdi.

Fotoğraf:©FAO/Fazıl Düşünceli

Açılışta konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitki açısından küresel gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayarak, dünyanın en zengin ülkesi olduğunu, Isparta’nın da bu kapsamdaki en zengin il olduğunun altını çizdi.

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu ise projenin kırsal kesiminin refahına katkısına değinerek “Kırsal kesimin refahı şehirlerin refahıdır. Kırsal kesimdeki nüfusu yerinde tutmak istiyorsak hayvancılık ve tarımın yanında ek gelirlere ve motivasyonlara ihtiyaç var; bu ihtiyaç da ekolojiden ekonomiye yaklaşımıyla karşılanabilir” ifadesinde bulundu.

Çalıştay bölgedeki proje paydaşlarını ve sektör temsilcilerini katılımcı bir yaklaşımla bir araya getirerek, proje kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili bir tartışma platformu sunmuştur. Çalıştayda tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün değer zincirinin durumu üzerine yapılan analiz bulguları değerlendirilmiş, sektörün rekabet kapasitesini güçlendirmek amacıyla hazırlanan taslak stratejiler, ürün değer zinciri modeli ve bu model içerisinde sektör, paydaşlarının rolleri ve bölge refahının iyileştirilmesine katkısı konularına odaklanılmıştır.

FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli Isparta’daki çalışmaların “gıda güvenilirliğinin sağlanması”, “kırsalda yoksulluğun sona erdirilmesi” ve “gıda sistemlerinin güçlendirilmesi”ni içeren FAO’nun stratejik hedefleri doğrultusunda gerçekleştirildiğinin altını çizerek, bu hedeflere ulaşma doğrultusunda yerel yönetimler ve tüm ilgili paydaşlarla iş birliğine açık olduklarını ifade etti.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim ve Değerlendirme Zincirinin Güçlendirilmesi çalışması, özellikle gül ve lavanta alanında sürdürülebilir uygulamaları destekleyerek, sektörün uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğini güçlendirmeyi ve kırsal alanda, özellikle de kadın çiftçiler için, yaşam kalitesini ve ekonomik refahı iyileştirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, 2020’de de çiftçi ve orta ölçekli sanayiciler için eğitim çalışmaları düzenlenmesi ve Kuyucak ve Güneykent ilçelerinde iki kadın çiftçi kooperatifinin çalışmalarının desteklenmesi planlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz