Her yıl dünyada 15 milyon bebek hayata gözlerini erken açıyor

0
421
Her yıl dünyada 15 milyon bebek hayata gözlerini erken açıyor

37’nci gebelik haftasını tamamlamadan doğan bebeklere ‘prematüre’ deniyor. Her 10 bebekten biri, prematüre doğuyor. Prematüre bebeklerin, dünyaya geldikleri ilk andan itibaren özenli bir bakıma ve izleme alınması gerekiyor. Bu nedenle tüm dünyada her yıl 17 Kasım gününde, prematüre bebeklerin sorunları ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalar gerçekleştiriliyor.

17 Kasım Dünya Prematüre Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eren Özek, özellikle prematüre bebeklerin bakımı ve gelişim süreçlerinin önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Eren Özek

Prof. Dr. Özek, “Dünyada yenidoğan bebek ölümlerinin önemli kısmı prematüre doğum ve komplikasyonları sebebi ile oluyor. Erken doğan bebekler, akciğer ve diğer organ sistemlerinin gelişimini tamamlamamış olması ve bağışıklık sistemlerinin yeterince gelişmemesi nedeni ile birçok klinik sorun yaşıyorlar. Bu sorunlar, bebeklerin yaşam şansında ve uzun dönem sorunlarında belirleyici oluyor. Enfeksiyonlar açısından da yüksek risk grubunda bulunan bu bebeklerde enfeksiyon kontrolü ve önleme, en etkili seçenekler olmaktadır. Bu sebep ile prematüre bebeklerin yenidoğan hekimlerinin ellerinde düzenli ve yakın takipleri hayati önem taşıyor” dedi.

Doğum anından itibaren takip önemli

17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nde minik kahramanların hayata tutunabilmesi için doğum anından itibaren uygulanacak takibin, bebekler için hayati olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özek; çok küçük bebeklerin yenidoğan uzmanları tarafından takip edilmeleri gerektiğini belirtti. “Prematüre doğan bebeklerin, yaşama adapte olmaları zaman alabilir ve bebeğin gebelik yaşı küçüldükçe bu süreç zorlu olabilir” diyen Prof. Dr. Özek, “Prematüre doğumun başarıyla yönetilmesi doktor, sağlık personeli ve ailenin birlikte yürüteceği bir ekip işidir. Ayrıca, bilimsel bir yaklaşım ve teknik alt yapı gerektirir. Ancak bu şekilde bebeklerimiz sağlıklı yaşam şansı bulabilir ” diye ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz