Irak’tan Türk makarnasına ambargo

1
692
Geçen yıl Türkiye’nin Irak’a makarna ihracatı 80 bin tonu bulmuştu

Irak hükümeti, Türkiye’den yumurta, dondurma ve içecek ürünlerine getirdiği ithalat yasaklarına sofralık tuz, şehriye türleri ve makarnayı da ekledi.

Dünya gazetesinden Burçak Görel’in haberine göre mayıs ayında yumurta, haziran ayı itibariyle de içecek ve dondurma ithalatında Türkiye’ye yasak getiren Irak şimdi de Türkiye’den yapılacak sofralık tuz, şehriye türleri ve makarna çeşitlerinin yasaklandığına dair tebliğ yayınladı.

Irak Bakanlar Kurulu’nca alınan kararın 60 günün ardından yürürlüğe gireceği ve bir yıl yürürlükte kalacağı bildiriliyor.

Geçen yıl Türkiye’nin Irak’a makarna ihracatı 80 bin tonu bulmuştu.

Konuya köşesinde yer veren Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, kararın makarna ihracatçılarını olumsuz etkileyeceğini belirtti. “Makarna ihracatçıları için Irak önemli bir pazar.” diyen Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki üreticiler için yakın olması nedeniyle önemli bir avantaj olarak görülüyor. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre Türkiye geçen yıl 1.2 milyon ton makarna ihraç etti. Bu ihracatın yaklaşık 80 bin tonu Irak’a yapıldı. Bunun karşılığında yaklaşık 35 milyon dolar döviz geliri sağlandı. Irak Hükümeti’nin kararından Mardin, Gaziantep, Mersin gibi Irak’a yakın illerden ihracat yapanların daha çok olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Yasak kapsamına alınan ürünlerden birisi de sofralık tuz. Türkiye geçen yıl 375 bin ton sofralık tuz ihracatının 25 bin tonunu Irak’a gerçekleştirdi. Irak’a tuz ihracatı 3 milyon dolar seviyesinde. Tuz ihracatçıları da bu yasaktan olumsuz etkilenecek.

Yumurtacılar iflas noktasına geldi

Irak Hükümeti, daha önce de yumurta ithalatını yasaklamıştı. Hükümetin 3 Mayıs’ta aldığı karar sonucunda bu ülkenin yumurta ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’nını karşılayan Türkiye’de yumurta üreticileri iflasın eşiğine geldi.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz