Karakuş: “Dışarıdan gelen karkas ete de kasaplık hayvana da kesinlikle karşıyız.”

0
444
TÜRKİYEMBİR Başkanı Ülkü Karakuş: "Et fiyatı yüksek diye ithalat yaparak politika oluşturmak, bizi çıkmaz sokağa düşürür."

Dünya gazetesine konuşan TÜRKİYEMBİR Başkanı Ülkü Karakuş, hangi koşulda olursa olsun, et ve kasaplık hayvan ithalatının Türkiye için çok büyük sıkıntı doğuracağını kaydetti.

Dünya Gazetesinden Hüseyin Gökçe’ye konuşan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEMBİR) Başkanı Ülkü Karakuş, Türkiye’de yapısal sorunu çözmeden, olayı sadece fiyat açısından değerlendirip et ithalatı yapıldığında, sonunun yine hüsranla sonuçlanacağını söyledi. Karakuş, ithalat yoluyla et fiyatlarının düşürülmeye çalışılmasının, yurt içinde bunu üretme potansiyeli bulunan yetiştiricilerin, sistem dışına çıkması yani üretimden uzaklaşması anlamına geleceğini vurguladı.

“Biz dışarıdan gelen karkas ete de kasaplık hayvana da kesinlikle karşıyız.” Diyen Karakuş, Gökçe’ye konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Hangi koşulda olursa olsun, et ve kasaplık hayvan ithalatı Türkiye için çok büyük sıkıntı doğurur. Geçmiş örnekleri göz önünde bulundurduğumuzda, et fiyatının pahalı olduğu ve bunun ucuzlatılması gerekçesiyle ithalatın yapıldığı dönemlerin hiçbirisinde fiyat düşmemiştir.

Üstelik bir de pahalı et ne demek? Onun da üzerinde durulması lazım. Et fiyatı Avrupa ile karşılaştırılıyor. Oysa Avrupa’nın yüzde 60’ı kırmızı et ihtiyacını domuz eti ile karşılıyor. Yani Avrupa ile Türkiye arasında et fiyatını karşılaştırmak, elma ile armudu toplamaya benziyor. Burada asıl olan unsur asgari ücretin ve dolayasıyla alım gücünün düşüklüğüdür. Bizde asgari ücretle 30 kg et alınabilirken, ekonomisi bitti denilen Yunanistan’da 500 kg et alınabiliyorsa bu konuyu bir kez daha oturup düşünmek gerekir. Üstelik genel olarak tarım ürünleri fiyatını karşılaştırırsak, et dışında domates, biber gibi sebze meyveyi Avrupa bizim 3-4 katımız fiyata tüketiyor.

Sonuç olarak, tekrar etmek gerekirse et fiyatı yüksek diye ithalat yaparak politika oluşturmak, bizi çıkmaz sokağa düşürür. Bugünkü satış fiyatlarıyla 22 liraya üretici gerçekten zarar ediyor.”

Haberin tamamını okumak için tıklayın: Dünya Gazetesi/Hüseyin Gökçe

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz