AB sağlık koalisyonundan sağlıksız gıda reklamlarına savaş

0
600

Avrupa Birliği sağlık organizasyonları tarafından oluşturulan koalisyon, çocukların sağlıksız gıda reklamlarından korunması için bu konuda oluşturulacak düzenlemeye yeni kısıtlamalar ve yasaklar getirilmesi gerektiğini savunuyor.

Avrupa’nın önde gelen sağlık organizasyonlarının tek bir çatı altında toplanması ile oluşturulan Avrupa Kamu Sağlığı Birliği (EPHA), çocukları sağlıksız gıda reklamlarından korumak amacıyla yeni bir kampanya başlattı. Kampanya EPHA tarafından, “Avrupa’nın genç nüfusunun sağlıksız pazarlamadan korunması için bir fırsat” olarak tanımlanıyor.

Kampanya ile Avrupa Birliği’nde yürürlükte olan ve üzerinde değişiklik yapılmakta olan mevcut Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Direktifinde (AVMSD) değişiklik kapsamının genişletilmesi amaçlanıyor. Kampanya ile AVMSD’de yapılacak değişik kapsamında sağlıksız gıda ve alkol reklamlarının yayımlandığı saatlere kısıtlama getirilmesi amaçlanıyor.

Kampanya bu ay başında Avrupa Parlamentosunda gerçekleştirilen “AVMSD: Peki ya çocuklarımız?” etkinliği ile duyuruldu.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Octavia Sarbu başkanlığında EPHA tarafından düzenlenen etkinlikte mevcut yasal düzenlemeler ve yapılması planlanan değişiklikler uzmanlar tarafından değerlendirildi.

Avrupa Birliği dahilinde geçerli olan mevcut yasal düzenlemenin (AMVSD ) sorumlulukları arasında “çocukları ve tüketicileri” korumak yer alıyor. AMVSD bu yılın Mayıs ayından beri güncellenmek amacıyla tekrar değerlendiriliyor.

EPHA tarafından yürütülen “Peki ya çocuklarımız?” adlı kampanya ile AMVSD’de yapılacak değişikliklere üç madde daha eklenmesi için çalışmalar yapılıyor.

AMVSD’ye eklenmesi talep edilen maddeler arasında ilk sırada; yağ, tuz veya şeker içeriği yüksek olan gıdaların ve alkol ürünlerinin sabah altı ve akşam on bir saatleri arasında televizyonda ve internet gibi medya organlarında reklamlarının yer almasının yasaklanması yer alıyor. Ayrıca medyada tıpkı tütün mamulleri gibi bu ürünlerin de “ürün yerleştirme” ile yer almasının yasaklanması talep ediliyor. Son olarak bu kuralların yabancı kaynaklı yayınlarda da eşit şekilde uygulanması isteniyor.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Octavia Sarbu yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin çocukları oldukça yaygın olan sağlıksız gıda ve alkol reklamlarından korumak için eline çok nadir bir fırsat geçmiş olduğunu belirtti.

Ancak gıda üreticileri geçmişte bu tür kısıtlamalara, dijital televizyon çağında saat kısıtlamasının bir işe yaramayacağı gerekçesi ile tekrar tekrar karşı çıkmıştı.

Ancak EPHA kampanyası ile talep edilen değişiklikler reklam yasağı saat aralığını 18 saat gibi uzun bir süreye yaydığından ve ürün yerleştirme yasağını da kapsadığından daha önce yapılan itirazların çok da geçerli olmadığı belirtiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz