Beklentilerin üzerinde faiz artırımı

0
600
merkez-bankasi

Merkez Bankası, yaklaşık 3 yıl sonra faiz arttırdı. Politika faizinde 50 baz puan artırım yapan Merkez Bankası, faiz oranını %7.50’den %8 seviyesine çekti. Üst bant faiz oranını ise 25 baz puan artırım ile %8.25’den %8.50 seviyesine yükseltti.

Merkez Bankası beklentilerin üzerinde hareket ederek faizde artışa gitti. En son 28 Ocak 2014 tarihinde faiz artırımında bulunan Merkez Bankası, kritik Para Politikası Kurulu toplantısından önemli kararlar çıktı. Politika faizinde 50 baz puan artırım yapan Merkez Bankası, faiz oranını %7.50’den %8 seviyesine çekti. Üst bant faiz oranını ise 25 baz puan artırım ile %8.25’den %8.50 seviyesine yükseltti. Alt bantta ise değişiklik yapılmadı ve faiz %7.25’de bırakıldı. Ayrıca geç likidite penceresi faiz oranlarında da üst banta paralel 25 baz puanlık artırım yapıldı ve %9.75’den %10 seviyesine yükseltti.

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu
İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği faiz hamlesi için ‘piyasa beklentilerinin üzerinde denilebilir’ yorumunda bulundu. Turşucu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Özellikle politika faizindeki 50 baz puan artırımın yanında, üst bantta da yapılan artırım ile Merkez Bankası, piyasanın önüne geçmiş bulunuyor. Bu nedenle faiz kararının, dolar kurunda etkisi oldu ve dolar kuru 3.3680 seviyesine kadar geri çekilerek, 3.3850 seviyelerinde denge aramaya başladı.”

Enflasyonda risk uyarısı

“Karar metnine baktığımızda; önceki metinden farklı olarak enflasyonda yukarı yönlü risklere vurgu yapılmış. Enflasyon görünümü bakımından düşünürsek, yapılan faiz kararının uyumlu olduğunu söyleyebiliriz.”

Ek tedbirler rahatlama getirecek

“Merkez Bankası, zorunlu karşılıklardaki ayarlama ile döviz likiditesine 1.5 milyar $ ilave ederken, ihracat kredilerinde vadeyi uzatarak, şirketlere rahatlama getirmiş oldu. Ayrıca vadesinde ödenen krediler için, TL ödeme yapma kolaylığı getirmiş ve şirketlere döviz ihtiyacı bakımından rahatlık sağlamıştır.”

Merkez Piyasaların gerisinde kalmadı ve önüne geçti

“Merkez Bankası, gelişmelere karşı hareketsiz kalmamış ve piyasanın önüne geçen bir hamle yapmıştır. Bunlara ek olarak döviz likiditesini ve şirketleri rahatlatmaya yönelik ek adımlarda atmıştır. Kararın TL üzerinde olumlu etkisi olacaktır fakat bu etki sınırlı olabilir. Dolar kurundaki geri çekilmenin nerede dengeleneceğini izleyeceğiz. Ancak en azından kurdaki dalgalanmaların şiddetini azaltan bir etki yaratacağı ve daha dengeli seyirler oluşturacağı söylenebilir. Görüldüğü kadarı ile dolar kurunda 3.40 seviyelerinin üzeri, Merkez Bankası’nın konfor alanının dışına taşıyor. Diğer yandan ABD dolarının küresel güçlenmesini ve dolar endeksindeki seyirler yine etkili olmaya devam edecektir. Dolar endeksinin yükselişini sürdürmesi, içeride kur üzerinde yine yukarı yönü baskılar yaratabilir. İlerleyen günlerde kurda yine yükselişler devam ederse; Merkez Bankası’dan ilave adımlar gelmeye devam edecek görünüyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz