Başkan Obama GDO etiketleme yasasını imzaladı

0
1225
7 Temmuz tarihinde Amerika Senatosunda ve 14 Temmuz tarihinde de Temsilciler Meclisinde kabul edilen GDO’lu gıdaların etiketlemesine yönelik yasa, 30 Temmuz Cuma günü Başkan Obama tarafından imzalandı.

ABD Başkanı Barack Başkan Obama, GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizmalar) gıdaların ülke genelinde etiketlenmesini sağlayacak yasayı imzaladı.

7 Temmuz tarihinde Amerika Senatosunda ve 14 Temmuz tarihinde de Temsilciler Meclisinde kabul edilen GDO’lu gıdaların etiketlemesine yönelik yasa, 30 Temmuz Cuma günü Başkan Obama tarafından imzalandı.

Başkan Obama tarafından imzalanan yasa, Amerika’da GDO içeren gıda ve içecek ürünleri üzerinde ürünlerin GDO içerdiklerine dair; bir ifade, sembol veya tüketicilerin gıdanın içeriği ile ilgili bilgi alabilecekleri dijital bir koda (QR kod) yer verilmesini zorunlu kılıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Katie Hill ABC News’a yaptığı açıklamada, bu yeni yasal düzenlemenin tüketicilerin gıdalar ile ilgili bilgilere erişimi konusunda yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.

Yasanın uygulanması konusunda detaylar ve gerekli ek yasal düzenlemeler Amerikan Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından iki yıl içerisinde oluşturulacak. Tarım Bakanlığı, yasanın Temsilciler Meclisinde kabulünün ardından konu ile ilgili çalışmalara başladıkları yönünde bir açıklamada bulunmuştu. Başkanın imzasının ardından yeni bir açıklamada bulunan Tarım Bakanlığı, bu konu üzerinde çalışmak üzere bir çalışma grubu oluşturulduğunu, bu yeni programın etkin bir şekilde oluşturulması amacıyla açık ve şeffaf bir şekilde ilerleme kaydedeceklerini ifade etti.

Ülke genelinde GDO’lu gıdaların etiketlenmesi konusunda ulusal bir standarda ihtiyaç duyulduğu yönünde daha önce defalarca açıklamalarda bulunan gıda endüstrisi, yasanın en büyük destekçileri arasında yer alıyordu. Gelişmeler karşısında memnuniyetlerini açıklayan gıda dernekleri, bu yeni yasal düzenlemenin “tüketicilerin gıda bileşenleri ile ilgili bilgi sahibi olmasında şeffaflık alanında yeni bir çağ” açtığı açıklamasında bulundular.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) verilerine göre genetiği değiştirilmiş gıdalar, 1990’lı yıllardan beri Amerika gıda zinciri içerisinde yer almakta. Gıda ve İlaç Dairesi tarafından geleneksel ekinler kadar güvenli kabul edilen GDO’lu gıdalar, gıda endüstrisine göre Amerika’da gıdaların %75-80 ‘ini oluşturuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz