Ana Sayfa Tarım Bitkisel Ürünler “TMO, buğdayda üretim maliyetini dikkate almalı”

“TMO, buğdayda üretim maliyetini dikkate almalı”

0
950

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayda, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), üretim maliyetlerini dikkate alarak, çiftçinin emeğinin karşılığını da alacağı bir fiyat belirlemesi gerektiğini bildirdi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Gaziantep’in Şahinbey İlçesi’ne bağlı Hacıköprü köyünde düzenlen hasat törenine katıldı, biçerdöverle buğday hasadı yaptı.

tzob_hasad

Tahminlere göre, bu yıl buğday üretiminin, geçen yıla göre yüzde 9,3 civarında gerileyeceği tahminlerinin yapıldığını belirten Bayraktar, törende şöyle konuştu:

“Üretimin 20,5 milyon tonda kalacağı tahmin ediliyor. 2015 yılında 8 milyon ton arpa üretiminin de yüzde 15,6 azalışla 6,75 milyon tona düşeceği öngörülüyor. Bu düşüşe rağmen, tüketim için 20 milyon ton dolaylarında bir ürün yeteceği için, buğday sıkıntısı yaşanması beklemiyoruz.

Türkiye’nin 35 milyon ton civarında olan hububat üretimini artırması bir zarurettir. Üretimi artırmanın tek yolu da verimi artırmaktan geçiyor. Dekar başına 287 kilogram olan verimin 400-500 kilogramlara çıkarılması gerekmektedir. Bunun için, sulama yatırımları tamamlanmalı, kaliteli tohumluk kullanılmalı, girdi fiyatları makul fiyatlara getirilmeli, optimal arazi büyüklüğü sağlanmalıdır.

Bitkisel üretimde üretim ve kullanımdaki kayıplarımız da büyük boyutlarda. Büyük bir emekle ürettiğimiz ürünleri, daha toplamadan tarlada, taşırken yolda, saklarken depoda, satarken tezgahta kaybediyoruz. Yani tüketemeden çöpe atıyoruz. Üretimde ve kullanımda kaybettiğimiz buğday, yılda 1,5 milyon tonu geçiyor. Dünyada 795 milyon insan açlık çekerken, bir Bulgaristan’a, bir Yunanistan’a yetecek kadar bir buğdayı kullanmadan kaybetmenin izahını yapmamız zor.”

“Kalite sorunundan dolayı 4,3 milyon ton buğday ithal ettik”

Buğdayda kalitenin de çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Son yıllarda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alımlarında protein oranını esas alması kaliteyi artıracak bir gelişmedir. Nitekim ülkemizde buğday üretiminde bir kalite sorunumuz vardır. Bu kalite sorununu çözemediğimiz için, 2015 yılında yurtdışından 4,3 milyon tonun üzerinde buğday ithal ettik. Aldığımız bu ürünü işleyip, büyük bir oranını buğday ürünleri olarak ihraç ediyoruz. Un üretiminde dünyada bazen birinci, bazen ikinci oluyoruz. Çok önemli düzeyde makarna, bisküvi, pastacılık ürünleri ihracatımız var. Gaziantep de bu ürünlerin ihracatında önde gelen illerimizden biridir.

Bu ürünlerde kullanılacak kaliteli buğdayı da üretebilsek, buğday ithal etmek durumunda kalmayız. Üretimde ve kullanımda gerçekleşen kayıpları önlemek, kaliteli buğday üretmek, milli ekonomiye katkıyı artırmak konusunda çiftçi kardeşlerim sizlere de büyük görev düşmektedir.

Bu sene bazı bölgeler hariç ülke genelinde iklim şartları hububat üretimi açısından uygun seyretti. Ancak hasadın başlangıcından bu yana gerçekleşen aşırı yağışlar hububatta bazı bölgelerde külleme, pas ve kök çürüklüğüne sebep oldu. Dolayısıyla aşırı yağış, hububatta kalite düşüklüğüne yol açacak.”

tzob_toren

“Gaziantep’te yağışlar oldukça yetersiz kaldı”-

Üretim döneminde Gaziantep’te yağışların oldukça yetersiz kaldığını bildiren Bayraktar, şöyle konuştu:

“Öyle ki kuru tarım alanlarının birçoğu biçerdöver giremez haldedir. Nitekim il genelinde buğdayda yüzde 50 dolaylarında bir kayıp beklendiği Ziraat Odalarımız tarafından bize bildirilmiştir.

Çiftçimize, üretimini yaparken tabiatın şartlarından doğabilecek riskleri en aza indirecek şartlar sağlanmalıdır. Örneğin arpa, buğday üretirken, bu yıl olduğu gibi yağışın az olduğu dönemlerde, sulamayla kuraklığın üstesinden gelebilmelidir. Bunun için sulama yatırımlarının tamamlanarak çiftçimizin hizmetine sunulması, toprak suyun buluşturulması çok önem taşımaktadır.

Son yıllarda yaşanan başta kuraklık olmak üzere tabii afetler çiftçilerimizi ciddi oranda mağdur etmiştir. Üretimde büyük kayıplar verilmiştir.

Kuraklık nedeniyle tarımda sulama çok daha önemli bir hale gelmiştir. İl genelinde kuru tarım yaygındır. Yeraltı suları da yalnızca bazı ürünlerin kısmi olarak sulamasına yetmektedir. Bundan dolayı sulama maliyetleri il genelinde yüksektir. Çiftçimiz, sulama için daha fazla elektrik kullanmakta, bu da çiftçimizi ciddi oranda mağdur etmektedir. Elektrikte maliyet azaltılmalı, KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmeli, yüzde 2’lik TRT payı ve yüzde 1’lik Enerji Fonu tarımda kaldırılmalıdır.”

“TMO tarafından müdahale alım fiyatları özenle tespit edilmeli”

Hububat piyasa fiyatlarının çiftçilerimizin emeğini boşa çıkarmayacak şekilde teşekkül etmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından müdahale alım fiyatları özenle tespit edilmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları söyledi:

“Ofis, 2015 için Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday müdahale alım fiyatını ton başına 862 lira olarak açıkladı. Bu rakam, prim, mazot, gübre, tohum ve toprak analizi destekleriyle 989 lirayı buldu. Ofis, bu yıl, üretim maliyetlerini dikkate alacak, çiftçimizin emeğinin karşılığını da alacağı bir fiyat belirlemelidir. Toprak Mahsulleri Ofisi, hasat döneminde, alım merkezlerini artırmalı, hasat döneminde ürününü acilen satmak zorunda olan çiftçilerimizi toplayıcıların eline bırakmamalıdır. Tarım sektöründe yapısal sorunların çözümlenmesi, çiftçilerimizin gelirlerinin istikrara kavuşturulması ve kırsal refahın artması, tarım sektöründeki politikaların istihdam ve sosyal politikalar içinde yer alması ve üreticilerimize tarım ürünlerinin dünya pazarlarındaki kaliteye erişiminin teşvik edilmesi şarttır. Özellikle sertifikalı tohumluk kullanımı, gübreleme, ilaçlama gibi kültürel işlemlerde daha hassas davranmamız gerekiyor. Bunlar yapılırsa, birim alandan alınan verim daha da artacak, protein oranı yüksek, süne zararı olmayan buğday sadece ülke içinde değil dünya pazarlarında da iyi fiyatla alıcı bulacak, ithalat da olmayacaktır.

Ülkemizin neredeyse her noktasında, gecesini gündüzüne katarak, yaz, kış, yağmur, çamur, soğuk, sıcak demeden, yüksek girdi fiyatlarıyla, doğal afetlerle mücadele ederek, bütün zorluklara göğüs gererek üretimini sürdüren tüm çiftçilerimize, Cenabı Allah’tan hayırlı ve bereketli bir hasat dönemi diliyorum.”

Törene, Gaziantep ile bölge Oda başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon ve Şehit Kamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ile Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, TZOB Genel Başkanı Bayraktar’a plaket verdiler.

Bayraktar, okunan duanın ardından biçerdöverle buğday hasadı yaptı.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz