Ana Sayfa Haber Ekonomi Mısır’la 14 milyar dolarlık anlaşma imzaladı, İran’a geçiyor

Mısır’la 14 milyar dolarlık anlaşma imzaladı, İran’a geçiyor

0
712
Xi Jinping
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping İran ziyareti

Ortadoğu ziyaretini sürdüren Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Suudi Arabistan ve Mısır’ın ardından İran’a gidecek. Ziyaret öncesinde “Iran Daily” gazetesinde Xi Jinping imzalı bir makale yayımlandı.

Mısır’a 12 yıldan bu yana ilk kez devlet başkanlığı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiren Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, iki ülke arasında 14 milyar dolarlık 21 anlaşma ve mutabakat zaptının imzalanmasının ardından İran’a geçiyor.

Altı yıldır İran’ın en büyük ticaret ortağı olduklarını vurgulayan Jinping, İran basınında yayımlanan makalesinde, Çin ile İran ilişkilerinin geleceğine dair önerilerde bulundu.

Çin Radyosu Türkçe yayınında yer alan habere göre Xi, makalesinde, uluslararası arenadaki karmaşık koşullara rağmen 1971 yılından bu yana Çin-İran ilişkilerindeki sağlıklı ve istikrarlı gelişme eğiliminin korunduğunu kaydetti.

Çin ile İran arasındaki ticaret hacminin 2014’te 51,8 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Xi Jinping, Çin’in art arda altı senedir İran’ın en büyük ticaret ortağı konumunda olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Xi, bunun dışında ikili kültürel iletişimin sıkılaştığına, iki halk arasındaki dostluğun ilişkileri ilerleten önemli bir güç olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, kendi imzasını taşıyan makalede, “Bir Kuşak-Bir Yol” planına da değindi. Xi Jinping, bu girişim çerçevesinde İran ile gerçekleştirilecek ortaklıkların, karşılıklı siyasi güveni artırarak işbirliği temelini güçlendirme, kazan kazan ilkesine dayanarak ortaklaşa kalkınma, her alandaki iletişimi kuvvetlendirerek somut işbirliğini sıkılaştırma ve kapsayıcı bir tavırla kültürel temasları yoğunlaştırma gibi konulara odaklanacağının altını çizdi.

Makalesinde, 30 yıldan fazla süredir uygulanan dışa açılma politikası sayesinde Çin ekonomisinin hızla gelişerek dünyanın ikinci büyük ekonomisi hâline geldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’in sermaye, teknoloji ve donanım gibi alanlarda avantajları bulunduğunu, İran’ın da zengin doğal kaynaklara, işgücüne ve büyük bir piyasa potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.

İki ülkenin sahip olduğu kaynakların birbirini tamamlayıcı nitelik taşıdığına, bu alanda daha çok işbirliği yapılabileceğine dikkat çeken Xi Jinping, İran nükleer sorununa dair kapsamlı anlaşmanın yerine getirilmesiyle birlikte ikili ilişkilerde yeni gelişme fırsatlarının doğmasının beklendiğini belirtti.

Makalesinde, İran ile başta karayolu, demiryolu, deniz taşımacılığı ve siber güvenlik olmak üzere farklı alanlardaki işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarının altını çizen Çin Cumhurbaşkanı Xi, Asya’nın doğusunu batısına bağlayan bir geçidin ortaklaşa inşa edileceğini ve bu güzergâhtaki ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin kolaylaştırılacağını ifade etti.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz