Ana Sayfa Haber Dünya Rusya, mısırdan sonra soya ithalatını da durdurabilir

Rusya, mısırdan sonra soya ithalatını da durdurabilir

0
795
Rusya, ABD, Rosselkhoznadzor, TASS, soya, mısır, ithalat yasakları, ambargo

2015 yılında yapılan denetimlerde ABD’den ithal edilen soyalarda yedi kez bulaşıya rastlandığı ve soyaların Rusya’da karantinaya alındığı bildirildi. 2016 Ocak ayında ise aynı olayın dört kez yaşandığı kaydedildi.

Rusya Hayvan ve Bitki Sağlığı İzleme Dairesi’nden (Rosselkhoznadzor) yapılan açıklamaya göre Rusya Amerika’dan mısır ihracatının yanı sıra soya ihracatına da yasak getirebilir. Rus Haber Ajansı TASS’ın bildirdiğine göre, Rosselkhoznadzor tarafından açıklanan raporda 2015 yılında gerçekleştirilen bitki sağlığı denetimlerinde Amerika’dan ithal edilen soyalarda yedi farklı kez bulaşıya rastlandığı, 2016 Ocak ayında ise dört kez bulaşıya rastlandığı belirtiliyor.

Raporda, Amerikalı temsilciler ile durumun değerlendirilmesinin ardından Amerika’dan Rusya’ya gerçekleştirilen mısır ve soya ithalatına geçici sınırlamalar getirilmesi konusunun değerlendirileceği belirtiliyor. Hayvan ve Bitki Sağlığı İzleme Dairesi tarafından Amerika’dan ithal edilen ürünlerde devamlı olarak bulaşıya rastlanmasının Rusya Federasyonunun yanı sıra Avrasya Ekonomik Birliği’nin de bitki sağlığını ve gıda güvenliğini tehlikeye soktuğu açıklaması yapıldı.

İstastistiklere göre, Amerika, Rusya Federasyonunun soyada en önemli ithalatçısı konumunda değil. 2015 yılının ilk on ayında Rusya’nın 1,7 milyon tonluk soya ithalatının bir milyon tonu Paraguay’dan, 0,4 milyon tonu Brezilya’dan ve 0,3 milyon tonu Amerika’dan gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz Pazartesi günü de Moskova’nın Amerika’dan mısır ithalatına yasak getirebileceği açıklanmıştı. Karantinaya alınan Amerikan gıda ürünlerinin Rusya’ya maliyetinin 10 ile 15 milyar Ruble (128 ile 192 milyon Dolar) arasında olduğu tahmin ediliyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz