Ana Sayfa Gıda Gıda güvenliği Gürer: “Eylül ayından bu yana hileli gıda ürünlerinin listesi neden açıklanmıyor?”

Gürer: “Eylül ayından bu yana hileli gıda ürünlerinin listesi neden açıklanmıyor?”

0
918
Gürer: “Eylül ayından bu yana hileli gıda ürünlerinin listesi neden açıklanmıyor?”
Gürer: “Eylül ayından bu yana hileli gıda ürünlerinin listesi neden açıklanmıyor?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2012 yılından geçtiğimiz yıl Eylül ayına kadar, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirli dönemlerde açıklanan taklit ve tağşiş ürünler ile bu ürünleri piyasaya süren firmaların listesinin  8 aydır açıklanmadığına dikkat çekti. 

Pandemi sürecinde her kesimin  geliri düşerken,  alım gücünün daraldığını özellikle gıda  fiyatlarındaki ciddi  artışın dar gelirlileri vurduğunu ifade  eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kıt kanaat geçinen ve çok zor koşullarda beslenen kesimlerin en azından tükettiği gıdanın içeriği ve güvenilirliği devlet tarafından denetlenip hileli ürün satışının önü kesilmelidir. İnsan sağlığına zararlı bir ürünün bireyin satın almasını engelleyecek tek güç devlettir” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığının, taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili paylaşımını 2020 yılının Eylül ayında yaptığını, 91 firmanın 113 parti ürününün listesini kamuoyu ile paylaşıldığını ve sonrasında bir açıklama gelmediğini belirten Gürer, 2012’den bu yana toplamda 3 bin 605 parti ürünün tağşiş ve taklit listesine alınmasına karşın piyasada taklit ve tağşiş ürünlerin ortadan kaldırılmadığını ve daha sıkı takip ve denetim yapılması gerektiğini ifade etti.

“Belediyelerin gıda denetimine katılmalarının yolu açılmalı”

Taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili son yapılan yönetmelik değişikliğiyle idari para cezasının artırıldığını, fiilin üreten veya ithal eden gıda veya yem işletmecileri tarafından işlenmesi halinde; İlk ihlalde 54 bin 555 Türk Lirasından az olmamak ve 545 bin 550 Türk Lirasını aşmamak kaydıyla yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde biri oranında idari para cezası uygulanmasının hükme bağlandığını hatırlatan Gürer; “Sorunun en aza indirilmesi sürekli denetimle olasıdır. 2004 ve 2010 yılında yapılan  düzenlemelerle  denetim yetkileri daraltılan Belediyeler yeniden daha etkili olacak biçimde gıda denetimine katılmalarının yolu açılmalıdır. Tek başına Tarım ve Orman Bakanlığı yeterli olamamaktadır. Pandemi sürecinde fiyatı uygun diye içeriği bilinmeyen ürünlere doğal olarak yöneliş oldu. Bu anlamda daha sıkı ve sürekli yapılacak incelemelerle takip sağlanmalıdır” diye konuştu.

[mc4wp_form id=”25750″]

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz