Ana Sayfa Haber Türkiye Elazığ’da bir kez daha deprem gerçeğiyle yüz yüze geldi

Türkiye Elazığ’da bir kez daha deprem gerçeğiyle yüz yüze geldi

0
972

Dün akşam saat 20.55’te Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem başta Malatya olmak üzere çevre illerden de hissedilirken, son belirlemelere göre depremde 22 vatandaşımız hayatını kaybetti, yaralı sayısının ise bini aştığı bildirildi. Kurtarma çalışmalarının devam ettiği ilde dün geceden bu yana 274 artçı deprem meydana geldi.

Elazığ ve çevresi dün akşam saatlerinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki şiddetli depremle sarsıldı. Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olarak açıklanan deprem, Malatya, Diyarbakır, Tunceli, Mardin, Bingöl, Bitlis, Suriye, Irak ve hatta Lübnan’dan hissedildi. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamaya göre, deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri 11 adet deprem meydana gelirken, toplam artçı deprem sayısı 274 olarak belirlendi. An itibariyle Elazığ Sivrice’de havanın -8°C derece olup, yağış olmadığı bildirildi.

İlk tespitlere göre depremde 22 vatandaşımız hayatını kaybetti, yaralı sayısının ise bini aştığı bildirildi. AFAD’dan depreme ilişkin sabah saatlerinde yapılan son duyuruda; Elazığ şehir merkezinde 4 binanın yıkıldığı, AFAD ekiplerinin enkazda arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Açıklamaya göre, Elazığ ve çevre illerde arama tarama çalışmaları devam ediyor. Elazığ’da tüm yurtlarda kalanlar spor salonlarına alındı.

AFAD açıklamasında, Malatya Doğanyurt ve Pütürge ile Diyarbakır ve Adıyaman illerinin kuzey ilçelerinde gerçekleştirilen tarama faaliyetlerinin tamamlandığı ve durumun normale döndüğünün öğrenildiği de belirtildi.

AFAD’dan elde edilen son bilgilere göre, Elazığ havaalanı çalışır durumda. Haberleşme şebekesinde kısa süreli kesinti meydana gelse de kısa sürede sorun giderildi. Elektrik ve doğalgaz hatlarında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Bölgeye giden trenler en yakın istasyonlara çektirildi.

Deprem sonrasında tüm iller ve birlikler teyakkuz haline geçirildi. Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm afet ve acil durum yönetimi merkezleri (AADYM) aktif hale geçirildi.

AFAD açıklamasında arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili şu veriler paylaşıldı:

“39 AFAD il müdürlüğü başta olmak üzere, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile çeşitli illerin UMKE ve itfaiye ekiplerinden toplam 1.162 arama kurtarma personeli ve 233 araç bölgeye sevk edilmiştir. Çalışmalara destek amacıyla 15 arama kurtarma köpeği bölgeye gönderilmiştir. İhtiyaç durumunda kullanılacak iş makinaları AFAD koordinasyonunda görevlendirilmektedir. Bölgede AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir iş makinası çalışmayacaktır.

AFAD Başkanlığı, bölgeye, 144 tır ile 6.065 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 11.532 yatak ve 18.720 battaniye sevk edilmiştir.

Türk Kızılay, bölgeye 202 personel, 29 araç, 7 ikram aracı ve 4 mobil mutfak ile 2 sahra mutfak kiti, 15.747 battaniye, 5.656 yatak, 1.563 ısıtıcı, 2.500 çadır, 193.420 kg un ve 3.200 adet gıda kolisi sevk etmiştir.

Acil ihtiyaçlar nedeniyle Barınma, Beslenme, Enerji, Haberleşme, Hasar Tespit ve Psikososyal çalışma gruplarından ekipler bölgeye sevk edilmeye başlamıştır. Bu kapsamda 143 personel ve 47 araç bölgeye yönlendirilmiştir.

Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.”

VATANDAŞLARIN DİKKATİNE!

AFAD açıklamasında ayrıca vatandaşlara uyarılarda da bulundu. Vatandaşların afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girmemesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şu uyarılar yer aldı:

“Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir gaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır.

Vatandaşlarımız, acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır.

Gelişmeler ve bölgedeki deprem aktivitesi, İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir.”

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz