Ana Sayfa Tarım Bitkisel Ürünler “300 bin ton patates göz göre göre çürümeye terk edildi”

“300 bin ton patates göz göre göre çürümeye terk edildi”

0
462
“300 bin ton patates göz göre göre çürümeye terk edildi”
“300 bin ton patates göz göre göre çürümeye terk edildi”

Niğde’deki depolarda bugün itibariyle 300 bin ton patatesin çürümeye terkedildiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, onca uyarıya rağmen Tarım Bakanlığının ve AKP iktidarının patates üreticilerinin sorununa kulak tıkadığını ve sonuç olarak depolardaki patatesin artık çürümeye başladığını anlattı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çoğunluğu Niğde ve Nevşehir’de üretilen patatesin bu yıl kilogramı 1 liraya mal olmasına rağmen, depoda 25 kuruşa bile satılmadığını belirtti. 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçmişte patates alımı yaparak çiftçiye destek olduğunu da anımsatan Gürer, “Asli görevi hububat ve benzeri ürünleri almak ve piyasayı dengelemek olan Toprak Mahsulleri Ofisi, zaman zaman çiftçiye destek olmak amacıyla hububat dışında ürün alabiliyor. Nitekim bu yıl ve geçtiğimiz yıllarda bunun örnekleri yaşandı. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne bu yıl patates alımı yapması konusunda defalarca kez çağrıda bulunduk. Mağduriyet yaşayan çiftçilerin taleplerini ilettik. Ancak aylardır çiftçinin talebine kulak tıkayan Toprak Mahsulleri Ofisi ne yazık ki bizim çağrılarımızı da dinlemedi ve sonuçta depolardaki 300 bin ton patates artık çürüme aşamasına geldi” dedi. 

Akıl alacak bir durum değil 

Hububattan sonra en çok tüketilen ürün olan patatesin depolarda çürümesine göz yumulmasını “Akıl alacak bir durum değil” şeklinde yorumlayan Gürer, “1 liraya mal olan patates 25 kuruşa dahi satılmadı. Şu anda patates artık son dönemini yaşıyor. Acil müdahale yapılarak bir kısmı yine kurtarılabilir. Şayet bu son dönemde Toprak Mahsulleri Ofisi üreticinin elinde kalan patatesi maliyetine yakın bir fiyatla alıp tüketiciye de ucuz fiyatla ulaştırabilirse hem üretici zarar etmekten kurtulacak hem de tüketici makul fiyatla patates almış olacaktır” diye konuştu. 

Gürer, turfanda patatesin 15 gün sonra çıkacağını, depolardaki patatesin ömrünün ise yok denecek kadar azaldığına da işaret ederek, “Bari çiftçiye bu son nefesinde Tarım Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi destek olsun, destek olunmayacaksa çiftçinin uğradığı zarar karşılansın” ifadelerini kullandı.

[mc4wp_form id=”25750″]

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz