Ana Sayfa Yazarlar Yusuf Tokdemir Verimlilikte ve Rekabette Lider Olmak! Nasıl?

Verimlilikte ve Rekabette Lider Olmak! Nasıl?

0
1753
Yusuf Tokdemir / [email protected]

İş dünyasına baktığımızda bazı firmaların ve markaların küçüldüğünü ve bazılarının büyüdüğünü görmekteyiz. Bazıları ise kaybolmakta. Peki, başarılı olarak büyüyen ve değer yaratanlar hangi stratejileri uyguluyorlar?

Şirket yönetimi açısından baktığımızda bunun uzun vadeli esnek inovasyon strateji geliştirme ve uygulama planı olduğu ve bunun uygulanması sonucunda büyüme, karlılık, rekabet avantajı ve yüksek tüketici değeri elde ettiklerini belirtmeliyim. Böylece bu firmalar doğru bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip üstün nitelikli yöneticilerle ve personelle çalışarak rakiplerinden daha üstün inovasyon yönetimi uygulamış ve sonucunda operasyonel verimlilik, organizasyonel hız, büyüme ve karlılık elde etmiş oldular.

Operasyonel Mükemmellik

Operasyonel mükemmellik; başta yönetim kadrosu olmak üzere tüm çalışanların, firmanın kısa ve uzun vadeli stratejik hedefleri gerçekleştirmesi için yüksek hız ve kararlılık içerisinde etkin iletişim, işbirliği, uyum, yüksek motivasyon ve karşılıklı güven içerisinde çalışmalarıdır. Bu şekilde tüketici istek ve ihtiyaçlarını rakiplerinden daha yüksek kalitede ve zamanında karşılamaları ve servis etmeleridir.

Operasyonel iş akışı uygulama performansı, uygulama sonuçları ve elde edilen tüketici değeri operasyonel mükemmelliğin temel parametreleridir. Firmanın bilgi ve deneyimi, organizasyonel yapısı, kullanılan teknoloji, proses uygulama becerisi ve çalışanların nitelikleri operasyonel mükemmelliğin elde edilmesine direkt katkı yapacaktır.

Organizasyonel Hızlılık

Operasyonel mükemmellik ve yüksek iş performansı elde etmek için organizasyonun rakiplerinden daha yüksek hızda olması çok önemlidir.

Esnek ve Doğru Planlanmış Etkin Stratejik Pazarlama ve İnovasyon Yönetimi

Bu uygulama için firmaların yeni endüstri alanlarına, var olan endüstriyel alanı yenileme ve geliştirmeye veya yenisini yaratmaya yatırım yapmaları büyük önem taşımaktadır. Bir diğer deyişle bugünü, yarını ve geleceği lokal ve global anlamda analiz ederek inovatif bir iş modeli geliştirmek suretiyle değer yaratmada lokal ve global ticari rakiplerinin önünde olmalarıdır.

Ayrıca firmalar; mevcut ürün, hizmet ve/veya her ikisinde de yenilikler yapmalı ve/veya yeni ürün ve hizmetleri rakiplerinden önce müşterilerinin talep, ihtiyaç ve davranışları doğrultusunda sunmalıdırlar.

Bir diğer husus ise firmanın lokal ve global anlamda yeni networkler ile işbirliğine gitmesi, çalışanları, tedarikçileri, müşterileri ve diğer unsurlarla beraber müşteri ihtiyaç ve davranışları doğrultusunda değişimler yaratmak suretiyle ticari değerler elde etmesidir.

Yöneticiler veya liderler yüksek rekabet gücü, operasyonel mükemmellik ve organizasyonel hızlılık sağlamak için neler yapmalıdır?

1- Öncelikle yetersiz ve düşük nitelikli sahte yöneticiler ile çalışmamalıdır. Başarılı olmuş, tecrübeli, bilgili ve yüksek yetkinliklere sahip EQ seviyesi yüksek yöneticiler ile çalışılmalıdır. Böyle yapılırsa organizasyon yüksek uyum, iletişim, işbirliği, kısa ve uzun vadeli strateji geliştirme ve uygulaması, iş akışında yüksek verimlilik, yerel ve global rakiplerden daha hızlı yüksek tüketici değeri yaratabilme konularında üstün başarı elde edecektir.

2- Yetki ve sorumluluklar, başarılı, karar alıp uygulayıcı ve problem çözenlere verilmelidir. Rakip firmaların üstünde olmak için en iyiler ile çalışılmalıdır. Ayrıca nitelikli ve esnek iş gücüne sahip bir organizasyon elde edilmesi çok önemlidir.

3- Kendini ispatlamış güvenilir bir yönetici ile çalışılmalıdır. Bu yönetici gerçek deneyime, bilgiye ve yetkinliklere ve üstün duygusal zekaya sahip olmalıdır.

4- Organizasyon içinde inovasyon departmanı, yüksek nitelikli Ar-Ge ve tüketici uygulama laboratuarı kurulmalıdır. Bu yapıldığı takdirde yeni teknolojiler, ürünler, işbirlikleri ve servislerin katkısı ile sektördeki rakiplerden önce yeni pazarlar yaratılması gerçekleştirilmiş olur.

5- Rekabet ve pazar analizleri yapılmalı, yerli ve global rakiplerden önce uygulamaya geçilmeli ve aksiyonlar alınmalıdır.

6- Uzun vadeli sektör ve risk yönetimi analizleri yapılmalıdır. Çıkan sonuçlara göre iş stratejisi yeniden belirlenmelidir.

7- Ortalama veya düşük performanslı (vasat) yöneticiler ya da liderler ile çalışılmamalıdır. Aksi takdirde uzun vadede firma batacaktır.

8- Rakiplerden üstün taraflar iyice incelenmeli ve müşterilerin firmanın ürünlerini neden tercih ettiği tam anlaşılmalıdır.

9- Operasyonel mükemmellik stratejisi yapısal ve uygulama faktörleriyle beraber formüle edilmeli, uygulamaya konulmalı ve “kim, ne, ne zaman, nerede, neden ve nasıl” soruları sorulmalı ve cevaplandırılmalıdır.

10- Lean (yalın üretim) uygulamaları ile kompleks operasyonlar ve iş akışları verimli yapılmalıdır. Bunun için etkin bir lean çalışması yapılarak yüksek verimlilik elde edilmelidir.

11- Firmanın uzun vadeli pazarlama ve inovasyon stratejisi belirlenirken, yöneticiler operasyonel mükemmelliğe, organizasyonel hızlılığa, ürün/servis liderliğine ve müşteri sadakatine büyük önem vermeli, kazanan satış stratejisi ve etkin marka yönetimi uygulamalıdırlar.

12- Kaliteye büyük önem verilmeli ve regülasyonlara titizlikle uyulmalıdır. Bu şekilde firma, ürünleri, servisleri ve stratejisi etkin bir şekilde yönetilmelidir.

13- Firmanın tüm personeli yani en tepe yöneticisinden en alt işçisine kadar herkes ana hedef üzerine fokus olmalı ve gerçekleştirilmesi için çok sıkı çalışmalıdır.

14- Tepe yönetim (sahibi, yönetim kurulu, başkan, CEO, genel müdür vb) açık, doğru, güvenilir, saygılı ve dürüst olmak suretiyle organizasyonun yüksek uyum içinde çalışması gerçekleştirilmelidir.

15- Organizasyon içinde yüksek performans, iletişim, işbirliği ve inovatif bir kültür yaratılmalıdır.

16- Yöneticilerin doğru karar alma ve uygulama hızı en üst seviyeye çıkarılmalıdır.

17- Yüksek performans odaklı inovatif bir kültür elde etmek için sürekli eğitim ve öğrenmeye ağırlık verilmeli, programlar yapılmalı ve gerçekleştirilmelidir.

18- Yönetici, firmanın ana hedefi, amacı ve stratejisini organizasyondaki herkes ile paylaşmalıdır. Bu parametreleri çalışanlar net biçimde bilmeli, anlamalı, görev ve sorumluluklarını büyük sadakat içinde yerine getirmeleri sağlanmalıdır.

19- Başarılı yöneticiler firmalarındaki operasyonlarda; çok üretime, az girdi tüketimine, az enerji harcanmasına ve az atık üretilmesine büyük önem vermelidir.

20- Firmalar inovasyon yönetimi, büyüme, verimlilik ve karlılık konularında yüksek tecrübe, bilgi ve yetkinliklere sahip uzmanlardan destek ve eğitim almak suretiyle bilgi, deneyim ve yetkinliklerini artırarak ticari değer elde etmede rakiplerinin önüne geçmelidirler.

İnovasyona ve sürekli değişime yüksek önem firmaları başarılı bir gelecek beklemektedir. Bu firmalar sahip oldukları yetkin ve donanımlı çalışanları ve stratejik inovasyon politika uygulamaları ile lokal ve global anlamda yüksek büyüme, karlılık, rekabet avantajı ve ticari değer elde edeceklerdir. Önlem almakta geç kalanlar uzun dönemde kaybolacaklardır!

Verimlilik ve rekabet gücü elde etmek için neler yaptınız? Yorumlarınız için teşekkürler!

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz