Bayram Çikolatanızı Aldınız mı?

0
2061
Yusuf Tokdemir / [email protected]

Çikolata sevmeyeniniz var mı? Genel olarak keyifle tüketiriz. Mutlu oluruz. Bayram ziyaretinde bazılarımız çikolata hediye ederler.

Çikolata neden kıymetli?

MÖ 3000 yılında kakaonun Güney Amerika ülkelerinden Ekvator’da kullanıldığı arkeolojik kazılarda tespit edilmiştir. Zaman zaman ilaç, içecek ve para olarak kullanılmış ve zaman içinde bugünkü yerini almıştır. Zengin antioksidan içeriği, süper doğal aroması ve nefis tadı nedeniyle yiyen kişilerin haz almasını ve mutlu olmasını teşvik ettiği, sağlığına pozitif katkı yaptığı ve az bulunduğu için her zaman kıymetli olmuştur.

Peki, çikolata neden yapılır?

chocolate_gardenÇikolata, Ekvator çizgisinin 20 derece alt ve üst tarafını kapsayan tropik bölgelerde yetişen kakao ağacının pod olarak adlandırdığımız meyvelerinin içinde bulunan kakao çekirdeklerinden elde edilir. Dolayısıyla yediğimiz çikolataların ana kaynağı tropik ülkelerdir. Satın alınan kakao çeşitli proseslerden geçerek çikolata olarak sunulur.

%100 çikolata yenir mi?

Acı tadı olduğu için tercih edilmez. Acılık genel olarak şeker ilave dilerek giderilir ve tüketicilere sunulur. Bu nedenle %70-85 arası bitter çikolatalar daha çok tercih edilir.

Çikolata faydalı mı?
chocolate_garden_1Peki, yüksek kaliteye sahip %70 ve üzeri bitter çikolata yediğimizde faydası var mı?

Elbetteki var! Bu konuda, üniversiteler tarafından bilimsel araştırmalar yapılmış ve paylaşılmıştır. Bu bilimsel çalışmalar; düzenli olarak minimum %60 ancak ideal olarak %70 ve üzeri yüksek kaliteli kakao içeren bitter çikolata tüketen kişilerin sağlığına pozitif katkı yaptığını göstermektedir. Gelin hep beraber inceleyelim.

  1. Gerginliği ve endişeyi azaltır.İsviçre’de yapılan bir çalışmaya göre her gün günde 40 gram dark çikolata yenildiğinde cortisol isimli stres hormon seviyesi önemli ölçüde azalır.
  1. Konsantrasyonunu artırır. Yüksek bitter çikolata beyne giden kan dolaşımını artırır ve böylece 3 saat süresince kişinin daha canlı, dikkatli ve yüksek performanslı olmasını sağlar.
  2. Kansere karşı korumaya yardım eder. Dark çikolatada yüksek seviyede polifenol denilen antioksidanlar bulunur. Bunlar serbest radikallerin yol açtığı hücre tahribatını azaltır. Mesela bu etki için bir kişinin 17 bardak portakal suyu içmesi yada 50 gram bitter çikolata tüketmesi gereklidir.
  3. Öksürüğe iyi gelir. Bitter çikolatada bulunan theobromine kodein etkisi yaparak yan etki yapmadan öksürüğe sebep olan vagus sinirinin faaliyetini azaltır.
  4. Kalp ve dolaşım sistemini güçlendirir. İsveç’te 31.000 kadın üzerinde çalışma yapıldı. Bu kadınlar haftada 1-2 kere 30 gram dark bitter çikolata tüketiyordu. Bu kadınların kardiyovasküler (kalp ve dolaşım sistemi) hastalığa yakalanma riskinin %30 daha az olduğu tespit edildi. Çikolata içerisinde bulunan ve antioksidan özelliğe sahip flavanoller antienflamatuar etki göstermekte, kalp ve dolaşım sistemini pozitif etkilemektedir.
  5. Doygunluk hissi verir. Yüksek lif içeriği nedeniyle açlık hissiyatını azaltır. Dolayısıyla diyet yapmayı kolaylaştırır.
  6. Güneş ışığına karşı korur. Londra’da yapılan çalışmada 3 ay boyunca düzenli bitter çikolata tüketenlerin (30 gram/gün) tüketmeyenlere göre 2 kere daha fazla UV ışınlarına dayanıklı olduğu ortaya çıktı.
  7. Diayebeti kontrol etmeye yarar. Düzenli dark bitter çikolata tüketenlerde insülin direnci yarı yarıya az olur. Flavanollerden gelen nitrik oksit insülin hassasiyetini kontrol etmeye yardım eder.
  8. Mutluluk hissiyatını artırır. Beyindeki serotonin (mutluluk hormonu) seviyesini artırarak kişinin mutlu ve güçlü hissetmesini destekler
  9. Kan dolaşımını hızlandırır. Dark çikolata kan pıhtılaşmasını engeller ve kanı incelterek kan akışı ve dolaşımını artırır ve hızlandırır. Bu özelliği; cildin güzelleşmesine, ipeksi olmasına, kırışıklıkların azalmasına ve sellülitin kaybolmasına yardım eder.
  10. Göz görme kalitesini artırır. Reading Üniversitesi’nde yapılan çalışmaya göre düzenli dark bitter çikolata tüketenlerin beynine daha fazla kan gitmesi nedeniyle retinanın görmesi daha kuvvetlenir ve daha net görüş alınmasını artırır.
  11. Alzheimer’a karşı direnci artırır. Yaşlılarda sağlığa ve hafıza üzerine pozitif katkı ve iyileştirici etki.
  12. Dişleri güçlendirir. Diş çürümesine ve plak oluşumuna karşı pozitif katkı yapar.

Şimdiden Ramazan Bayramınızı kutlar çikolata tadında geçirmenizi dilerim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz