Ana Sayfa Yazarlar Yusuf Tokdemir 8 Adımda Yeni Ürün Geliştirme!

8 Adımda Yeni Ürün Geliştirme!

0
3382
Yusuf Tokdemir / [email protected]

Benim ürünlerim satıyor. Keyfim yerinde, bana bir şey olmaz demeyin!

Tüketici ihtiyaçlarını su dalgaları gibi düşünebilirsiniz. Hep yeniye ihtiyaç var. Ürünler de doğar, büyür, yaşar ve ölür. Unutmayın, ürünler sadece geçici avantajlar yani değerler yaratır.

Hatırlarsınız bir zamanlar Türkiye’de RAKS vardı, kayboldu. BlackBerry cep telefonları çok popülerdi. Yerini Apple ve Samsung’a bıraktı. Neden?

Dijitalleşme, internet, otomasyon ve robotlaşma döneminde teknolojideki değişim giderek ivme kazanıyor. Yani hızlanıyor. Bu durum gıda ve içecek sanayini de etkilemektedir.

Diğer taraftan verimli çalışma önem kazanıyor. Bunun için sürekli revize edilen ve değişen ihtiyaçlara uyumlu bir tedarik zinciri, talep planlama, teknolojik yatırım, yeni ürün geliştirme ve pazarlama stratejisi uygulanırken, insan kaynaklarının sürekli eğitilmesi ve geliştirilmesi kritik hale gelmektedir. Mesela uyum içinde çalışan bir organizasyon verimlilikte en az %25 ve karlılıkta en az %22 ekstra değer yaratır.

“Gıda sanayinde İnovasyon Yönetimi” deyince sadece ürün geliştirme değil tarladan sofraya tüm süreçlerin etkin ve rekabetçi yönetilmesi akla gelmeli. Bu konuda şirketlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda yönetici ve yönetici adaylarına “Etkin Liderlik, Yöneticilik ve İnovasyon Yönetimi” eğitimleri vermeye başlamış bulunuyorum.

Globalleşen dünyada sürekli aynı ürünleri üreterek rekabet etmek uzun vadede riskli. Sürdürülebilir büyüme sağlamaz.

Dolayısıyla küçük veya büyük tüm firmalarımızın, gıda ve içecek sanayinin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin sadece yurt içi değil yurt dışı pazarları ve müşteri ihtiyaçlarını da dikkate alarak yeni ürün geliştirme ve Ar-Ge yatırımlarına özel önem vermeleri şarttır. İmkanları kısıtlı olan firmalarımızın bu konuda uzman olan kişiler ile çalışması gereklidir. “At binenin kılıç kuşananın” boşuna dememişler!

Ayrıca ihtiyaç duyan kobilere ve şirketlere, “Gıda İnovasyonu ve Yeni Ürün Geliştirme” konularında destek veriyorum.

Yeni ürün geliştirme prosesi nasıl olmalıdır?

  1. Ürün Konseptinin Belirlenmesi
  2. Konseptin İncelenmesi
  3. Konseptin Test Edilmesi
  4. İş Analizi
  5. Pazarlanabilirlik ve Müşteri Testleri
  6. Teknik Hazırlıklar, Ürün Geliştirme ve Üretim
  7. Ticarileştirme
  8. Nihai Değerlendirme, İyileştirme ve Fiyatlandırma Süreci

Yukarıdaki süreçler devamlı ve sistematik olarak değişen ihtiyaçlara göre revize edilmeli ve güncellenmelidir. Mutlaka tüketici, teknoloji, sektör, rekabet ve SWOT analizleri yapılmalı ve yatırımın geri dönüşü uzun vadeli olarak hesaplanmalıdır.

Unutmamak lazım ki, yapılan çalışmalar, yeni ürünlerin %70’inin bir yıl içinde başarısızlığa uğradığını ortaya koymaktadır. Bunun nedenlerini ayrı bir yazımda yazacağım.

Mutlu yıllar….

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz