Obezite için sihirli bir çözüm yok

0
1277
Nazan Maraş / N-ler Food Consulting - [email protected]

Avrupa İş Zirvesi 22-23 Mayıs 2017 tarihlerinde Brüksel’de  gerçekleştirildi. Avrupa’nın geleceği hakkında yapılan  tartışmalara katılım fırsatı yakalama imkanı sunan  ve yıllardır Avrupa’da en büyük tartışma ve iletişim  platformu olan bu zirvenin bu yıl 17 incisi gerçekleştirildi. Komisyon üyeleri, CEO’lar, parlamenterler ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan 200 üst düzey konuşmacı ve binlerce katılımcı, bu zirvede iş dünyasının Avrupa’nın geleceğindeki rolünü tartıştılar.

Finansal kriz, bölgesel karışıklıklar, göçmen krizi, değişen politik  görünüm ve son zamanların en zorlu konusu olan Brexit  gibi  son yıllarda Avrupalıları çok zorlayan  sorunlar zirvede  ele alındı, tartışıldı. Bu yıl Avrupa Ekonomik Topluluğunu kuran anlaşma olan Roma anlaşmasının 60 ıncı yılını kutlayacak olması da zirvenin önemini arttırdı.

Bu zirvenin gıda ve içecek sektörünü doğrudan ilgilendiren kısmına gelelim.

2020 ye kadar kalori alımının %10 azaltılması… 

Bu zirvede gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Yaşam: 2050 öngörüleri”konulu panel sırasında Avrupalı gıda üreticileri  organizasyonu olan FoodDrinkEurope tarafından  beslenmenin geliştirilmesi ve iyi beslenme  ve sağlığın teşvik edilmesi konusunda bir dizi aksiyon alınması için tüm ilgili taraflara bir çağrıda bulunuldu.

Daha dengeli diyetler için işbirliği çağrısında bulunan bu girişimin  amacı, beslenme ve sağlık ile ilgili toplumsal zorluklarla başetmek için tüm ilgili tarafların katılımıyla aksiyonlar alınması  yoluyla pozitif bir hareket başlatılması idi.

Resmi otoriteler, perakendeciler,katering firmaları, çiftçiler, restaurantlar, tüketiciler, diyetisyenler, sağlık profesyonelleri, sivil toplum örgütlerinin güçlerini birleştirmesi yoluyla gıdaların besin kompozisyonunun, öğün ve diyetlerin optimize edilmesi ile  Avrupalıların  aşırı kalori alımının 2020 ye kadar %10 azaltılması konusunda başarı sağlanması  ve iş hayatı ve toplum için yeni fırsatlar yaratılmasının amaçlandığı duyuruldu. Dengeli diyetlerin sadece enerji dengesi ile ilgili olmadığı diğer önemli alanların da ( meyve ve sebze tüketiminin teşvik edilmesi,su tüketimi, tam tahıllar, vitamin ve mineraller, sağlıklı yaşlanma vs.)  izlenmesi gerektiği belirtildi.

FoodDrinkEurope Başkanı Gilles Morel, diyalog, sinerji, koordinasyon ve tüketicilerle iletişimde daha pozitif bir yaklaşımın tüm partnerlerin güçlerini birleştirmesiyle sağlanacağını  vurguladığı çağrıda bir seri yuvarlak masa toplantısı ile sinerji yaratılacağı ve işbirliği fırsatlarının değerlendirileceğini belirterek “Daha Dengeli Beslenme için Hep Birlikte Hareket” girişimine destek istedi.

Bir çok ülke için sorun olan ve bir çok nedeni olan obezite ile mücadelede  sihirli bir çözüm olmadığı ve herkesin çözüm için sorumluluk hissetmesi gerektiği çok açık ortada.

Dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, toplumun her kesimini etkileyen obezite ile etkin bir şekilde mücadele etmek, obezite ve yetersiz fiziksel aktivitenin sebep olduğu hastalıkların görülme sıklığını azaltmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, pek çok uluslararası kuruluş, tüm dünyada beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve hareketli yaşam biçiminin benimsenmesi konularında çeşitli programlar geliştirerek öncülük ediyor.

Ülkemizde de “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” 29.09.2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete’ de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlandı.

Birleşmiş Milletler 2015 yılında Sürdürülebilir Gelişme Hedeflerini belirledi ve  burada bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadeleyi   esas öncelik olarak ele aldı.  Bu hastalıkların risk faktörleri arasında obezite başı çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü  obeziteyle mücadele kapsamında bir çok program yürütüyor. Özellikle çocukluk çağı obezitesi  ile mücadele kapsamında bir çok tavsiyede bulunuyor. Örneğin yağ, tuz ve şekeri yüksek gıdaların tüketiminin sınırlandırılması, gıda reklamları kısıtlamaları konuları gündemlerinde.

2007 yılında Avrupa Komisyonu  “ Beslenme, Aşırı Kilo ve Obezite İle İlgili  Sağlık Sorunları Hakkında Avrupa Stratejisi  Beyaz Kitabı” yayınladı. Bu kapsamda Beslenme ve Fiziksel Aktivite Üst Düzey Gurubu ve  Diyet, Fiziksel Aktivite ve Sağlık  Hareketi AB Platformu oluşturuldu. Daha sonra  AB Çocukluk çağı Obezitesi Aksiyon Planı  2014-2020 hazırlandı.

Bütün bu çalışmaların başarılı olması için ilgili tarafların  işbirliğinin önemi bütün planlarda özellikle vurgulandı.

Avrupalı gıda üreticileri tarafından ““Daha Dengeli Beslenme için Hep Birlikte Hareket “ başlıklı işbirliği çağrısı daha önce konuşulan tüm konuların ve hazırlanan planların bir tekrarı gibi gözüküyor. Ancak diğer programlarla alınan kararların daha çerçeve kararlar olduğunu ve alınacak aksiyonların resmini çizdiğini düşünerek bu çağrı ile daha spesifik ve sorun çözümüne yönelik  çalışmalara imza atılması gerektiğini söyleyebilirim. Bu çağrının ülkemiz gıda ve içecek üreticileri tarafındaki yansımalarının neler olacağını da zamanla göreceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz