Meğer dün, Dünya Süt Günü’ymüş

0
2586
Ali Osman Mola
Ali Osman Mola / [email protected]

Malumunuz, 21 Mayıs bütün dünyada “Dünya Süt Günü” olarak kutlanıyor. Türkiye de dünyanın önde gelen süt üreticisi ülkelerinden olduğuna göre, bu güne gereken önem verilmiştir, kutlamalar yapılmıştır, doğal olarak yapılanların haberleri de yapılmıştır, diye düşünerek internette aradım.

Kenarda köşede birkaç haber buldum. Birkaç ilden, kutlama haberleri var. Kutlanmış da ne yapılmış? Birkaç bürokrat ve sektör temsilcisi bir araya gelmiş, aralarına çocukları da almışlar, süt içmişler.

Başka…

“Dünya Süt Günü Kutlu Olsun.” beyanatları verilmiş, altında imzası olanların çoğunun tek kelimesinden bile haberi olmadığından emin olduğum, kısa ve sıradan basın bildirileri yayımlanmış. Her sene edilen laflar tekrar edilmiş.

Oysa süt, üreticilerden sanayicilere, siyasetçilerden bürokratlara, beslenme uzmanlarından gıda mühendislerine ve doktorlara kadar herkesin her daim gündeminde değil miydi?

Öyleyse Dünya Süt Günü’ndeki bu suskunluk niye?

Hâlbuki 3-5 gün sürecek geniş katılımlı bir toplantı düzenlenmeliydi. Etkinlikler bütün haftaya yayılmalıydı. Süt sektörü masaya yatırılmalı, sorunlar ve çözüm önerileri enine boyuna tartışılmalıydı.

Herkesin birbirini suçladığı günlük tartışmalardan, işine geldiği gibi konuştuğu kısır döngülerden, magazine malzeme atışmalardan bahsetmiyorum elbette…

Ahvalimizin ortaya konulduğu, sektörün geleceği ile ilgili bilimsel tartışmaların yapıldığı, paydaşların birlikte hareket etme kararlılığı gösterdiği toplantılardan bahsediyorum.

Sektörün zayıf ve güçlü yönlerinin, karşı karşıya olduğu tehditler ve barındırdığı fırsatların değerlendirildiği toplantılardan söz ediyorum.

İhracatın, ithalatın, yeni ürünlerin, desteklerin, taklidin, tağşişin, denetimlerin, cezaların, sağlıklı ve kaliteli ürünün, gıda güvenliğinin, soğuk zincirin, kayıt dışılığın, desteklerin, girdilerin, maliyetlerin konuşulduğu toplantılardan dem vuruyorum.

Mera ve otlakların, büyük-küçük çiftliklerin, hayvan hastalıkları ve refahının, yemin, kalifiye elemanın, birliklerin ve kooperatiflerin ele alındığı toplantıları konu ediyorum.

Yeni teknolojiler de geleneksel yöntemler de konuşulsun istiyorum.

Yetmez. Bu toplantılar her yıl yapılmalı. Her yıl farklı bölgelerde düzenlenmeli. Toplantının yapıldığı bölge ile ilgili konular ayrı başlıklar halinde ele alınmalı. O yıl o bölgenin ürünleri sergilenmeli, ikram edilmeli, tanıtılmalı, öne çıkarılmalı…

Siyasetçiler ve bürokratlar orada olmalı, üreticiler orada olmalı, sanayiciler orada olmalı, akademisyenler orada olmalı, yurt dışından misafirler orada olmalı.

Kutlamalar da yapılmalı ama kutlamaya benzemeli… En kaliteli sütü üreten çiftçilere ödül de verilmeli, en verimli süt hayvanları da seçilmeli. Çiftlik ve fabrika gezileri de düzenlenmeli.

Toplantı ve kutlamalar, gazetelerde ve televizyonlarda haber olmalı.

Toplantılarda konuşulanlar sanal ortamda yayımlanmalı, isteyen herkes bu bilgilere erişebilmeli.

Varsa eklemek istediğiniz ekleyin.

Sonuçta…

Süt, gündem olmalı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz