TZOB’dan, çiftçinin kredi borçlarına erteleme talebi

0
791
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar

Ülkemizin bu yıl içinde Rusya ambargosu nedeniyle gıda ve tarımda ihracat kaybının 375 milyon dolar olduğunu belirten TZOB Başkanı Bayraktar, “Bu zarar, bu fatura üreticimizin üzerindedir. Bu gerçekten hareketle, doğal afetlerden bu yıl zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları mutlaka ertelenmelidir” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da tarımsal üretimin başladığı Ekim ayından bu yana doğal afetlerin çiftçimizin yakasını bırakmadığını, birçok üründe rekolte kayıplarına yol açtığını bildirerek, “doğal afetlerle uğraşan üreticimiz, Rusya pazarı başta ihracatta görülen olumsuzluklar nedeniyle pazarlamada büyük sıkıntı yaşamış ve yaşamaktadır. Ülkemizin bu yıl içinde Rusya ambargosu nedeniyle gıda ve tarımda ihracat kaybı 375 milyon dolardır. Bu zarar, bu fatura üreticimizin üzerindedir” dedi.

Bu gerçekten hareketle doğal afetlerden bu yıl zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının mutlaka ertelenmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “ayrıca, özellikle 2010’dan itibaren sürekli afete maruz kalan, bu afetler nedeniyle borçları yıllık olarak üst üste ertelenen üreticilerimizin biriken bu borçlarını bir defada ödemesi mümkün değildir. Bu üreticilerimizin toplam borçları da uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılmalı, hükümetimiz tarafından üreticilerimize bu konuda bir müjde mutlaka verilmelidir. Yıllardır üretim sürecinde büyük mağduriyet yaşayan çiftçilerimizin bu yıl da tarlada kalmasını sağlayabilmek adına yeni finansman sağlanmalıdır” diye konuştu.

Bayraktar, üreticiler açısından son derece önem arz eden bu talepleri, başta Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere ilgili makamlara ilettiklerini bildirerek, “inşallah bu konuda kısa süre içinde çiftçimizi rahatlatacak güzel haberler alırız” dedi.

“Borç ertelemenin takipçisi olacağız”

Bayraktar, “ertelemelerle ilgili önümüzdeki günlerde süreç nasıl işleyecek” şeklindeki bir soru üzerine, “Tarım Bakanımız da konuyu biliyor. Sayın Başbakan’a da bir toplantı vesilesiyle konuyu arz ettim. Bir sonuç alamazsak Sayın Başbakan’dan bir randevu talep edeceğiz. Hatta Sayın Bakanımızla da bu konuyu tekrar görüşeceğiz. İşin takipçisi olmak zorundayız” dedi.

Halkın güvenli ve yeterli gıdaya ulaşması için üretime dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Bayraktar, “üreticimize hak ettiği değeri mutlaka vermeliyiz. Üreticimizin sorunlarını elbirliğiyle çözmemiz gerekiyor. Biz üretemezsek Türkiye aç kalır. Biz, Türkiye aç kalmasın diye üretmek istiyoruz” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz