Ana Sayfa Tarım TBMM'de Tarım “Çiftçinin 180 milyar liralık borcunun sadece 1 milyar lirası yapılandırılıyor”

“Çiftçinin 180 milyar liralık borcunun sadece 1 milyar lirası yapılandırılıyor”

0
1599
“Çiftçinin 180 milyar liralık borcunun sadece 1 milyar lirası yapılandırılıyor”
“Çiftçinin 180 milyar liralık borcunun sadece 1 milyar lirası yapılandırılıyor”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile getirilen düzenlemenin çiftçinin mağduriyetini önlemekten uzak olduğunu savundu.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, TBMM Genel Kurulda, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Çiftçi borçları ve kurumlar vergisi dahil 9 ayrı kanun hakkında değişiklik isteminin yer aldığı torba yasa teklifinin kabul edilemez olduğunu ileri süren Barut, “Bu kanun teklifindeki görüşülecek tarımla ilgili bölüm Tarım Komisyonunda görüşülmeliydi.” dedi.

Borç batağındaki 365 bin civarında çiftçinin, 2020 yılında Tarım Kredi Kooperatiflerinden 8 milyar 260 milyon lira kredi kullandığını ifade eden Barut; “Bunların ne kadarının haciz ve icra kapsamına girdiği de sır gibi saklanıyor, geçmiş dönemleri de bilmiyoruz. Çiftçi böyle bir borç batağına saplanmışken tarıma ve üreticiye destek verilmiyor, ocakları sönen çiftçimize çare bulunmuyor.” şeklinde konuştu.

Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu bulunan çiftçiler için getirilen bu yasanın, allanıp pullandığını ancak çok bilinmeyenli bir denklem gibi çiftçinin önüne dayatıldığını ileri süren Barut, değerlendirmesine şöyle devam etti:

“Faizler yüzde 11’den 18’e çıkarılıyor”

“Bu kanun teklifinde şöyle diyor: Çiftçi borçlarının 2020 öncesi… 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren takibe alınmış çiftçilerin borçlarına yapılandırma geliyor. Ancak bu yapılandırma değil, çiftçinin işini daha zora sokan bir kanun teklifidir çünkü o güne kadar borcu yüzde 11’den 18’e çıkarılıyor, 1 Ocak 2021 tarihinden kanunun çıktığı tarihe kadar olan bölümde de yüzde 5 olan faiz yüzde 12’ye çıkarılıyor. Yüzde 12’ye çıkarılan bu faiz için çiftçiden tahsil yoluna gidiliyor, geriye kalan borçlar anapara ve faiziyle birlikte yüzde 18’den hesaplanıyor. Ayrıca, çiftçiden yüzde 30 peşinat isteniyor; taksit sayısı geçmiş yapılandırmalarda beş taksitken üç taksite düşürülüyor.

“Faizleri silin, anaparayı beş yıl eşit taksitlere bölün.”

Şimdi buradan soruyorum: Çiftçinin parası olsaydı yüzde 30 peşin taksiti nasıl yatıracaktı?

Buradan tekrar şunu söylemek istiyorum: Çiftçi çok zor durumda. Çiftçinin, köyünde, kahvesinde içecek çay parası yok cebinde, köyünden şehrine inecek dolmuş parası yokken bu ağır faiz yükünü kaldırma şansı yoktur. Getirilen bu düzenleme çiftçinin mağduriyetini önlemekten uzaktır. 8 milyar 260 milyon TL borcun yaklaşık 1 milyar TL’sini yapılandıracaksınız, ona da bir sürü zorluklar getiriyorsunuz. Oysaki 173 tane yandaş firmanın 35 milyar TL’lik borcunu avantajlı bir şekilde yapılandırdınız. Ayrıca, çiftçinin borcu sadece 8 milyar 260 milyon değildir; kamu ve özel bankalara borcu 134 milyar, Tarım Kredilere 8,3 milyar, özel sektöre de 38 milyar olmak üzere 180 milyar TL’lik borcun içerisinden sadece 1 milyar borcu yapılandırıyorsunuz. Önerimiz: “Faizleri silin, anaparayı beş yıl eşit taksitlere bölün.”

[mc4wp_form id=”25750″]

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz