Tarımsal emtia fiyatları yukarı yönlü hareket ediyor

0
975
tarım buğday

Küresel tarımsal ürün fiyatları Mart ayında şeker ve buğday fiyatlarındaki sert artış öncülüğünde yüzde 2,3 yükseldi.

Küresel emtia fiyatları genel endeksi Mart ayında yüzde 8,8 artarak Haziran 2009’dan bu yana en yüksek aylık artışını gerçekleştirdi. Emtia fiyatlarındaki bu yükselişte özellikle enerji fiyatlarının yüzde 14,8 artması etkili oldu.

Tarımsal ürün fiyatları ise Mart ayında özellikle şeker ve buğday fiyatlarındaki sert artış öncülüğünde yüzde 2,3 yükseldi. Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölümü uzmanlarınca hazırlanan Şubat ayı emtia raporuna göre, dünyanın en büyük şeker üreticisi Brezilya’daki güçlü yağışların üretimi olumsuz yönde etkileyebileceği beklentisi ve Brezilya’da ethanol üretimine girdi olan ham şekerdeki yüksek talebin etkisiyle, şeker fiyatları Mart ayında yüzde 16,3 artışla Kasım 2014’ten beri en yüksek seviyesine yükseldi.

Türkiye’de ise, olumsuz hava koşulları sebebiyle düşen rekoltenin fiyatları artırmasıyla Nisan ayında AB’den şeker ithalatına uygulanan gümrük vergisi yüzde 50’den sıfıra indirildi.

Bazı ürünlerdeki küresel fiyat değişimleri ise şöyle oldu:

Buğday fiyatlarında yüzde 10,1 artış

Yılın ilk iki ayında yatay seyreden buğday fiyatlarının Mart ayındaki yüzde 10,1 yükselişi Rusya ve Ukrayna’daki olumsuz hava koşullarının etkisiyle buğday ekimindeki düşüşten kaynaklanırken, küresel tahıl tüketiminin makul seviyede artmaya devam etmesi bekleniyor.

İspanya’daki kuraklık ve İtalya’daki tarımsal hastalıklar sebebiyle 2016’ya yükselişle başlayan zeytinyağı fiyatları Mart ayında yüzde 5,1 geriledi. Yurt içinde ise, zeytinyağı fiyatları tarihi yüksek seviyelerde bulunuyor.

Brezilya’da artan üretime rağmen Çin’de güçlü talep nedeniyle soya yağı Mart ayında yüzde 0,4 artarken, ayçiçeği yağı fiyatları yüzde 2,5 geriledi.

Eylül 2009’dan bu yana en düşük seviyesine inen dünya pamuk fiyatları Mart ayında yüzde 8,9 gerilerken, Türkiye’de rekoltedeki aşağı yönlü seyir sebebiyle fiyatlar rekor yüksek seviyesine ulaştı.

Dünyanın en büyük kakao üretici ülkesi Fildişi Sahilleri ve Endonezya’da düşen rekolte sebebiyle Mart ayında kakao fiyatları yüzde 5,4 artış gösterdi. Öte yandan, dünyanın en büyük üreticisi Brezilya’daki olumsuz hava koşulları nedeniyle rekolteye yönelik olumsuz beklentiler de kahve fiyatlarındaki yüzde 6,6’lık yükselişi beraberinde getirdi.

Belli başlı tarımsal ürünlerin 2016 yılı ortalama fiyat beklentileri ise şu şekilde oluştu:

Kakao             3,2 USD/kg

Kahve             3,4 USD/kg

Çay                 2,8 USD/kg

Soya yağı       775 USD/ton

Mısır               170 USD/ton

Pirinç              370 USD/ton

Buğday           185 USD/ton

Kırmızı et       3,9 USD/kg

Beyaz et         2,5 USD/kg

Şeker              0,4 USD/kg

Pamuk            1,6 USD/kg

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz