23.6 C
Ankara
Çarşamba, Nisan 24, 2024

Tarımda yanlış uygulamalar enerji tüketimini artırıyor

Okumalısınız!

7. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nda konuşan Tarım Kredi Genel Müdürü Güvendi, tarımda enerji verimliliğinin önemine işaret etti.

 Tarımın enerji tüketimindeki payının yüzde 5,35 olduğunu söyleyen Güvendi, enerji kullanımı kadar enerjinin etkin ve verimli kullanılmasının da büyük önem taşıdığını vurguladı. Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, tarımda doğru olmayan uygulamaların yakıt masrafını yüzde 65 civarında artırdığını söyledi.

Enerji Verimliliği Haftası kapsamında düzenlenen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın da katıldığı 7. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nda konuşmacı olarak yer alan Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, tarımda enerji verimliliğinin önemine dikkat çekti.

irfan_guvendiTarımın enerji tüketimindeki payının yüzde 5,35 olduğunu söyleyen Güvendi, “Örneğin, bir traktörü çalıştırmak için mazot ve yağ gereklidir. Bir araştırma sonucuna göre, Orta Anadolu şartlarında 18-20 santimetre derinden sürüm yeterli oluyor ve daha derinden sürümün verime etkisi yok. Ancak tarımsal ekipmanların yanlış kullanımı enerji tüketimini çoğaltıyor. Sürümde 20 santimetre yerine 25 santimetreye inilmesi gibi doğru olmayan bu uygulama üretimin artmasına katkı sağlamadığı gibi, yakıt masrafını yüzde 65 arttırmakta. Meselenin özeti; masrafları azaltırken, üretimi arttırmanın yollarını bulabilmek” diye konuştu.

Enerji kullanımı kadar enerjinin etkin ve verimli kullanılıp kullanılmadığının da önemli olduğunu söyleyen İrfan Güvendi, daha az enerji kullanmak ve olumsuz çevre etkisini minimize etmek için sistem etkinliğinin artırılması gerektiğini kaydetti. Güvendi, “Enerji kaynaklarının kıtlığının yanında, enerjinin dikkatsiz kullanılması sonucunda oluşan istenilmeyen yan etkiler, enerji tüketimini doğru bir şekilde planlamayı ve dikkatli bir şekilde değerlendirmeyi gerektirmektedir” dedi.

Tarımda enerjinin etkin kullanılabilmesi için yapılması gerekenler ile ilgili bilgi veren İrfan Güvendi, işletmelerin mekanizasyon altyapısı için enerji verimliliği yüksek olan teknolojilerden yararlanması gerektiğini söyledi. Daha az güç gerektiren işlemlerin daha güçlü tarımsal makine ve ekipmanlarla gerçekleştirilmemesi gerektiğini ifade eden Güvendi, uygun yalıtımla ısı kaybının en aza indirilmesi, atık ısı geri kazanımı uygulamalarının yaygınlaştırılması, elektrik enerjisi tüketiminde kayıpların önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Güvendi, “Ana maddesi petrol türevleri olan gübre etkin ve tasarruflu kullanılmalıdır. Tarımsal ilaç uygulamaları için, kalibrasyonu yapılmış alet/makinalar ile etkin ilaçlama programları uygulanmalıdır. Tarımda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını mutlaka artırılmalıdır” dedi.

Tarım sektöründe etkin olarak yararlanılabilecek başlıca yenilenebilir enerji kaynaklarının güneş, rüzgar jeotermal ve bioenerji olduğunu kaydeden Güvendi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasıyla işletme giderlerinin, dış alım yapılan fosil enerjilere olan gereksinimin, elektriksel güce olan aşırı talebin ve çevre kirliliğinin azalacağını, ekonomik gelişmenin sağlanacağını söyledi.

Tarımda enerji kullanımında verimliliğin, etkinliğin ve duyarlılığın arttırılmasında en önemli kurumların başında Tarım Kredi’nin geldiğini belirten Güvendi, enerji verimliliğine ilişkin yürüttükleri faaliyetlere değindi. Tarla İçi Modern Basınçlı Sulama Sistemi kurulması amacıyla sıfır faizli ve 5 yıla kadar vadeli tarımsal sulama kredisi kullandırdıklarını aktaran Güvendi, son 6 yılda 200 milyon lira tutarında 23 bin adet sulama projesinin kooperatif aracılığıyla ortak çiftçilere ulaştırıldığını ve onların ürettiği ürünlerde gerek kalite gerekse verim açısından artış sağlandığını kaydetti.

 

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...