Ana Sayfa Tarım Su Ürünleri Orta Asya ve Kafkas balıkçılık uzmanları İzmir’de buluşuyor

Orta Asya ve Kafkas balıkçılık uzmanları İzmir’de buluşuyor

0
2419
Fotoğraf: ©FAO/A. Özdemir

Orta Asya ve Kafkaslar Bölgesel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Komisyonu’nun (CACFish) 6. Birleşimi 15-18 Ekim’de İzmir’de yapılıyor.

Orta Asya ve Kafkas ülkelerinden balıkçılık uzmanları ve resmi yetkililer bu hafta İzmir’de buluşuyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) koordinatörlüğünde kurulan Orta Asya ve Kafkaslar Bölgesel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Komisyonu’nun (CACFish) 6. Birleşimi 15 ile 18 Ekim arasında İzmir’de, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.

Bir bölgesel balıkçılık yönetim örgütü olan CACFish 2010’da, FAO Kuruluş Belgesi’nin 14. maddesi uyarınca oluşturuldu. Komisyon su altı canlı yaşamı ile ilgili üretim aktivitelerinin geliştirilmesini, kaynakların korunmasını ve planlı idaresini sağlamayı ve tatlı su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini mümkün kılmayı amaçlıyor.

CACFish Genel Sekreteri, FAO Balıkçılık ve Su Ürünleri Kıdemli Uzmanı Victorio Chomo’ya göre, balıkçılık ve su ürünleri sektörü bölgede gıda güvencesinin elde edilmesine ve FAO’nun “Açlığa Son Verme” hedefine ulaşmaya önemli katkılar sunabilir: “Denize kıyısı olmayan veya okyanus ve denizlere erişimi sınırlı ülkeler için, iç suların ve balık yetiştirme havuzlarının doğru planlanmış bir çerçevede kullanımı balık üretim miktarlarını büyük ölçüde artırabilir. Bu tür bir kalkınma programının birçok faydası olacaktır. Gıda güvencesinin ve hane ölçeğinde yeterli beslenmenin sağlanması, kırsal geçim kaynaklarının geliştirilmesi ve balık ürünlerinin yerel tüketicilerin satın alabileceği fiyatlarda bulunur olması bu faydalardan bazıları. Ama aynı zamanda, gelecek nesiller için, doğal kaynakların niteliğinin korunduğundan da emin olmalıyız.”

Balık en çok ticareti yapılan gıda emtiasından biri. FAO bulgularına göre 2016’da küresel balık ürününün yaklaşık yüzde 35’i uluslararası ticarete dahil oldu.

Orta Asya ve Kafkaslar Asya ve Avrupa’nın yüksek gelir vadeden pazarlarına yakın olmanın getirdiği avantajlara sahip. FAO’ya göre bölge özel sektör işleme tesislerinin ve balık ürünleri ithalatının geliştirilmesi için kayda değer bir potansiyel arz ediyor.

Uluslararası gıda güvenilirliği standartlarının benimsenmesi için devlet desteği sağlanması, laboratuvarların kurulması ve balık ürünlerinin taşıma ve satış esnasında izlenebilirliğinin mümkün kılınması uluslararası piyasaların kapılarını açabilir. ‘Yasadışı, kayıtdışı ve düzenlenmemiş’ (ya da IUU) balıkçılık yoluyla yakalanan ürünlerin arz zincirlerine dahil olmasının önüne geçmek için de hükümetlerin üzerine düşen görevler var.

CACFish’in mevcut üyeleri Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkiye’den oluşuyor. Üyeler Komisyon’un FAO tarafından yönetilen, özerk yapıdaki bütçesine zorunlu ve gönüllü nitelikte maddi katkı sağlayarak CACFish’in beş yıllık iş planlarında onaylanmış olan eğitim, yayım ve araştırma ve geliştirme aktivitelerine destek oluyor.

Bu hafta yapılmakta olan 6. Komisyon Birleşimi CACFish’in şimdiye kadar en yoğun katılıma sahne olan toplantısı olacak. Birleşime davet edilen toplam 19 üye ve gözlemci ülkenin 17’sinden delegeler İzmir’deki toplantıya katılacaklar.

Katılımcılar hem su ürünleri genetik kaynakları ve göllerde kafesli su ürünleri yetiştiriciliği gibi teknik konularda görüş alışverişinde bulunma fırsatına sahip olacak, hem de küçük ölçekli balıkçılık ve kültür yetiştiriciliği ile ilgili sosyo-ekonomik başlıkları gündeme getirme şansı bulacaklar.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz