Akdeniz’de büyük pay ne Türkiye’nin ne KKTC’nin… Bakın kimin?

0
1075

Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu’nun (ICCAT) 2015 yılı raporunda ilginç bilgiler yer aldı. Rapora göre Türkiye orkinos balığı ithalinden yılda ortalama 120 milyon dolar gelir sağlarken, Güney Kıbrıs 135 milyon Euro, Suriye yaklaşık 50 milyon dolar, KKTC ise yılda sadece 2 milyon dolar gelir elde ediyor.

Doğu Akdeniz’de petrol, doğalgaz madenlerinin ardından deniz ürünlerinin de bol miktarda olması dünyanın gözünü bir kez daha Kıbrıs sularına çevirdi. Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu (ICCAT) 2015 yılı raporunda Kıbrıs’ın rezerv potansiyelinin sadece petrol ve doğal gaz rezervleri ile sınırlı olmadığı ve dünyanın büyük bir ihtiyacını karşılayacak olan denizaltı kaynaklarının da fazlasıyla mevcut olduğu belirtildi.

Rapora göre ICCAT’a (Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu’na) üye olan Güney Kıbrıs yılda 135 milyon Euro’luk ihracatla Japonya’ya orkinos (ton balığı) ihraç ediyor. Raporda, Japonya’da tüketimi oldukça fazla olan ton balığı tedarikinin yüzde 60’lık oranının Güney Kıbrıs’ın Limasol ve Baf bölgelerinden karşılandığı ifade edildi.

Akdeniz’de büyük pay Rumların

CİHAN Haber Ajansı’nın ICCAT 2015 raporundan edindiği bilgilere göre, Türkiye orkinos balığı ithalinden yılda ortalama 120 milyon dolar gelir sağlarken, Güney Kıbrıs 135 milyon Euro, Suriye ise yaklaşık 50 milyon dolar gelir elde ettiği belirtildi. KKTC’nin ise balıkçılık sektöründen elde ettiği gelirin yılda 2 milyon dolar olarak yer alıyor. Öte yandan, Adanın kuzeyinde, kişi başına düşen balık tüketimi kişi başına 5 kilo iken, AB ülkeleri ve Güney Kıbrıs’ta kişi başına 28 kilo balık tüketiliyor.

Adanın kuzey açıkları ton balığı cenneti

Akdeniz’de son dört yıldır başlatılan petrol ve doğal gaz aramalarının yanı sıra, Güney Kıbrıs ve KKTC kıyıları arasındaki denizaltı yataklarının da son derece değerli ve önemli yere sahip olduğu ifade ediliyor. Denizaltı kaynaklarının ve özellikle orkinos türü balık çeşidinin en yoğun olduğu bölgelerin ise Mersin-KKTC ve Antalya-KKTC arasında olduğu belirtiliyor. Öte yandan, ICCAT’ın 2015 raporunda, Japonya’nın Akdeniz’de yılda yakalanan 328 bin ton “orkinos balığının” yüzde 60’ını Doğu Akdeniz’den karşıladığı kaydedildi.

Nautilus bölgede araştırma yapmıştı

Öte yandan 1997 yılında Amerikan Deniz Araştırmalarına ait NR 1 Denizaltısı, Doğu Akdeniz’de bir çalışma yapmıştı. Aynı geminin, 2005 yılında Güney Kıbrıs kıyılarında derin su araştırmaları yaptığı ortaya çıkmıştı. Güney Kıbrıs’tan Mısır’a doğru uzanan bir açık deniz rotasında çalışıldı. 2007-2009 yılları arasında Girit ve Mısır arasındaki bölgenin aynı çalışmalarla araştırılmıştı. 6 bin metre derinliğe kadar araştırma yapan Amerikan Deniz Araştırmaları Vakfı’na ait Nautilus, Güney Kıbrıs açıklarında iki kez araştırma yapmış, araştırmalarda 25 bilim adamı görev almıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz