2017 yılı orkinos av kota miktarı belli oldu

0
2384
Orkinos baligi

2017 yılı orkinos av kota miktarı 1775 ton olarak belirlendi. Bu miktardan; 1418 ton orkinos avcılık izni verilen av gemilerine, kotanın %15’ine denk gelen 267 ton ise hedef dışı, arızi, sportif ve amatör balıkçılık için ayrıldı. Sportif ve amatör amaçlı avlanan orkinosların satışı ise yasaklandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Mavi Yüzgeçli Orkinos Avcılığı Yapacak Gemilerin Başvurusuna, Kota Tahsisine, Avcılığına, Taşımacılığına, Besiciliğine, İhracat Ve İthalatına İlişkin 2017 Yılı Uygulama Genelgesi’ni yayınladı. Genelge, Mavi yüzgeçli orkinos (Thunnus thynnus) balıklarının avcılığını yapacak gemilerin başvurusu, kota tahsisi, avcılığı, taşımacılığı, besiciliği, ihracat ve ithalatına ilişkin uygulama esaslarını Atlantik Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu (ICCAT) kurallarına göre düzenlemeyi amaçlıyor.

Genelgeye göre, Mavi yüzgeçli orkinos avcılığına, gırgır ağlarıyla avcılık yapmak üzere halen geçerli olan balıkçı gemileri için su ürünleri ruhsat tezkeresine, denize elverişlilik belgesine, 30 metre ve üzerinde tam boy uzunluğuna sahip gemisi olan su ürünleri bilgi sisteminde kayıtlı gemi sahip/donatanları başvuruda bulunabilecek.

Mavi yüzgeçli orkinos avcılığına başvuruda bulunmak isteyen gemi sahip/donatanlarının, 17 Nisan 2017 ile 2 Mayıs 2017 tarihleri arasında dilekçeyle Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor.

Kota miktarı 1775 ton

Genelgeyle, 2017 yılı orkinos av kota miktarı 1775 ton olarak belirlendi. Bu miktardan; 1418 ton orkinos avcılık izni verilen av gemilerine, kotanın %15’ine denk gelen 267 ton ise hedef dışı, arızi, sportif ve amatör balıkçılık için ayrıldı. Sportif ve amatör amaçlı avlanan orkinosların satışı ise yasaklandı.

2017 yılı orkinos avcılık faaliyetinde bulunacak gemi sayısı en fazla, ICCAT’a bildirilen 2017 yılı orkinos avcılık planına göre Bakanlıkça belirlenen gemi sayısı kadar olacak.

Başvuruda bulunan gemi sayısının Bakanlıkça belirlenen gemi sayısından fazla olması durumunda, orkinos avcılık faaliyetinde bulunacak gemiler, başvuruda bulunan gemiler arasından 03 Mayıs 2017 Çarşamba günü saat 14.00’da, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünde noter huzurunda çekilecek kura ile asıl ve yedek liste belirlenecek.

Belirlenen bu gemilerin avlayabilecekleri en fazla orkinos av miktarı, gemilerin boy uzunlukları esas alınarak her birisi için ayrı ayrı hesap edilecek.

Kota devri 3-10 Mayıs arasında

Bakanlıkça kota tahsis edilen av gemisi sahip/donatanları, 8 Mayıs 2017 tarihi saat 17.00’a kadar gemilerinin bulunduğu barınak ya da limana en yakın Bakanlık il/ilçe Müdürlüğüne müracaat ederek gemilerinin tespitini yaptıracak.

Tespiti yaptırılamayan veya tahsis edilen kota hakkından feragat eden gemilerin kotası, kura yedek listesindeki sıra ve bu gemilerin boy uzunluğu esas alınarak Bakanlıkça dağıtılacak. Bir gemiye tahsis edilemeyecek miktarda kota kalması durumunda ise bu miktar, yedek listede yer alan sıradaki gemiye veya kurada çıkan mevcut gemilere boy uzunluğu esas alınarak pay edilecek.

Kota devri yaptırmak isteyen gemi sahip/donatanları, kotalarını, 03-10 Mayıs 2017

tarihleri arasında müracaat listesinde yer alan bir başka gemiye noter onayıyla devredebilecek.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz