Sarıbal: “Yasalar, tarım arazilerini amacı dışında kullanıma açıyor”

0
569
CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, "Hayvan ithalatında korkulan oldu ve Ankara'da ithal edilen sığırlarda şarbon hastalığı tespit edildi."

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Dünya Toprak Günü’nde yayınladığı mesajda son yıllarda gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını teşvik eder nitelikte olduğuna dikkat çekti.

2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı yasa ile büyükşehir belediyesi sayısının 30’a ulaştığını ve belediye sınırlarının il sınırına genişletilmek suretiyle yaklaşık 16 bin köyün mahalleye dönüştürüldüğünü vurgulayan Sarıbal, böylelikle tarımsal üretimde kullanılan arazilerin sanayi ve konut alanı olarak kullanılmalarının önünün açıldığını kaydetti.

Yine aynı şekilde 6552 sayılı torba yasanın 112. maddesi ile Mera Yasası’na mera alanlarının kentsel dönüşüme açılabileceği imtiyazı eklendiğini ifade eden Sarıbal, açıklamasında şunları kaydetti:

“AKP’li yıllarda uygulanan tarım politikaları da topraklarımızın amacı doğrultusunda değerlendirilmesinin önünde engel oluşturmuştur. Son 10 yıllık süreçte (2015 verilerine göre) çiftçimiz yaklaşık 2,6 milyon hektarlık tarım arazisini ekmekten vazgeçmiştir.

Üreticilerimizin tarım desteği alabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları gerekmektedir. Aynı dönemde ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayımız 2,8 milyondan 2,2 milyona gerileyerek 600 bin kişi azalmıştır.”

Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı engellenmeli

“Öte yandan iklim değişikliği insanlığın önündeki en önemli sorunların başında gelmektedir. Bu kapsamda yaşanacak kuraklık, sel ve fırtına gibi olumsuzluklar tarımsal üretimi de olumsuz etkileyecektir. Gittikçe artan nüfusu besleyebilmek için öncelikle tarım arazileri ve meralarımızın amaç dışı kullanımını kolaylaştıran yasal düzenlemeler bu alanların korunması kapsamında revize edilmelidir. Ayrıca topraklarımızın kirletilmesinin önüne geçilmelidir. Uygulanan tarım politikaları gözden geçirilmeli; kendi insanımızın ihtiyaçlarına ve ülkemizin ekolojik (toprak, iklim) şartlarına uygun; emek ve üretim odaklı bir tarım programı uygulanmalıdır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz