Pakdemirli: “Hedefimiz ortak akılla, önümüzdeki 25 yılı kuşatacak yeni bir yol haritası oluşturmak”

0
520
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli

3. Tarım ve Orman Şûrasının tanıtım toplantısında konuşan Bakan Pakdemirli, Şûra ile tarım ve ormancılıkta, önümüzdeki beş yılı planlayarak, gelecek 25 yılı yönetmeyi hedeflediklerini söyledi.

3. Tarım ve Orman Şûrası tanıtım toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin en geniş katılımlı sektör istişare platformu olması hedeflenen Şûranın amacını “Türkiye’de tarımsal üretimi ve orman ürünleri üretimini arttırmak, güvenilir gıda teminini, doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliğini, çiftçilerimizin refahını ve planlı üretimi sağlayacak çalışmalar yapmak ve stratejiler geliştirmek” olarak özetledi. Pakdemirli, Şûra ile tarım ve ormancılıkta, önümüzdeki beş yılı planlayarak, gelecek 25 yılı yönetmeyi hedeflediklerini söyledi.

Tarım Orman Şûrası ile ilk defa, tüm Türkiye’nin söz sahibi olabileceği bir platform oluşturmak için yola çıkıldığını belirten Pakdemirli, “önümüzdeki 3 aylık süreçte; dinleyeceğiz, tartışacağız, istişare edeceğiz. Tüm bilgilerimizi bir araya getireceğiz. Eksisiyle artısıyla mevcut durumumuzu göreceğiz. www.tarimormansurasi.gov.tr adresli web sitemizde oluşturduğumuz “Görüşünü Bildir” sayfası sayesinde,  tüm vatandaşlarımız, görüşlerini ve projelerini özgür bir şekilde bizimle paylaşabilecekler. Ayrıca, 1,6 Milyon çiftçimize ve sektörün tüm paydaşlarına da, SMS kanalıyla ulaşarak, katkılarını talep edeceğiz. En yalından en detaylı projelere kadar tüm fikirler, 21 çalışma grubu tarafından tasnif edilecek, değerlendirilecek ve şura gündemini oluşturacaktır. Hedefimiz ortak akılla, önümüzdeki 25 yılı kuşatacak yeni bir yol haritası oluşturmak.” dedi.

2018 yılı tarım ürünleri üretim rakamlarına da değindi Pakdemirli. “Bitkisel üretimde; 64,4 Milyon ton tarla bitkileri, 22,2 Milyon ton meyve ve 30 Milyon ton sebze üretimini gerçekleştirmişiz. Yine, 2018 yılında, buğday üretimimiz 20 Milyon ton, mısır üretimimiz 5,7 Milyon ton, çeltik üretimimiz 940 Bin ton ve ayçiçeği üretimimiz 1,9 Milyon ton olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Hayvan varlığımız yeterli

2018 yılındaki canlı hayvan varlığına ilişkin rakamları da paylaşan Bakan Pakdemirli, 17,2 milyon büyükbaş, 46,1 milyon küçükbaş, 229,5 milyon et tavuğu ve 124,1 milyon yumurta tavuğu olduğunu açıkladı.

Pakdemirli, 2018 yılında, Kırmızı Et üretiminin 1,1 Milyon ton, Süt üretiminin 22,1 Milyon ton, Bal üretiminin 108 Bin ton, Beyaz Et üretiminin ise 2, 16 milyon ton olarak gerçekleştiğini açıkladı.

2018 yılı, tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 17,7 milyar dolar

Tarım Sektörünün ülke ekonomisine sağladığı büyük katkıya da dikkat çeken bakan Pakdemirli, “2018 yılında, tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 17,7 Milyar dolar, İthalatımız 12,8 Milyar dolar, dış ticaret dengesi ise +4,8 Milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

Tarımsal verimi ve sürdürülebilirliği artırmak adına verilen desteklere de değinen Pakdemirli, “2018 yılında, üreticilerimize 14,9 Milyar Lira nakit hibe tarımsal destek sağlanmış olup, 2019 yılında, üreticilerimize sağlanacak tarımsal desteği, 16,1 Milyar Lira olarak belirledik. Bunun da 12 milyar lirasını üreticimize ve çiftçimize ödedik” dedi.

2018 yılında, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince üreticilerimize, faiz oranı sıfır ila %8,25 aralığında olmak üzere, 42,8 milyar lira kredi kullandırıldığını belirten Pakdemirli, Kırsal Kalkınma alanında gerçekleştirilen 25 bin proje ve toplamda 9 milyar lira hibe ödemesiyle, 200 bin vatandaşımıza istihdam sağlandığını da belirtti.

Tohumluk ihtiyacımızın tamamının iç üretimle karşılanması ve tohumluk ihracatımızın artırılması yönündeki çalışmalara ağırlık verildiğini de belirten Pakdemirli; Yerli tohumculuğu ve fidancılığı geliştirmek için yaklaşık 1,7 Milyar Lira destek verildiğini belirtti. “Tohumluk üretiminde ihracatın ithalatı karşılama oranı 2002 de %31 iken, 2018’de %85 oranına ulaşmıştır. 2023’te ise bu oranı %100’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Ülkemizde Organik Tarım üretimi, 214 ürün çeşidine ulaşmış olup, 543 bin hektar alanda, 2,4 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. İyi Tarım Uygulaması yapılan alan 6,2 Milyon hektara, üretim miktarı ise yaklaşık 7 milyon tona çıkarılmıştır.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli 3. Tarım ve Orman Şurası kapsamında çalışacak 21 farklı Çalışma Gurubunda, sektörün her bileşeninin detaylı olarak ele alınacağını vurguladı; “Hazırlanacak çalışma belgeleri, Şûra komisyonları için kılavuz niteliği taşıyacak belgeler olup, bu açıdan büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz