Ana Sayfa Tarım Organik Tarım Kayseri’de organik tarım bereketi

Kayseri’de organik tarım bereketi

0
1852
Kayseri’de organik tarım bereketi

2020 verilerine göre, Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazarda, iklim krizine ve pandemiye rağmen yaklaşık 160 bin kilogram taze sebze ve meyve satışı gerçekleşti.

Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kocasinan Belediyesi işbirliği ile 2013 yılından beri mevsimlik olarak hizmet veren Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazarı, bu yıl ağustos ayı başında açıldı ve bereketli bir sezon geçirerek kasım ayı ortasında kapandı. %100 Ekolojik Pazarlar’da satılan ürünlerle ilgili web tabanlı veri kayıt ve takip programında tutulan istatistiksel veriler, Kayseri’de organik tarımın gelişmeye devam ettiğini ve organik ürünlere olan ilginin her geçen yıl arttığını ortaya koyuyor.

45 üretici 900 dekar alanda organik sertifikalı üretim yapıyor

Ekolojik tarımı yaygınlaştırmak, üreticiyi örgütlemek, teşvik etmek, pazarlama sorununu çözmek ve paralelinde tüketiciyi bilinçlendirmeyi amaçlayan Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği’nin müteşebbisliğinde, Kayseri’nin 11 ilçesindeki 900 dekar alanda organik sertifikalı üretim yapan 45 çiftçi, %100 Ekolojik Pazar’a ürünleriyle katılıyor.

Kayseri organik tarımın geliştirilmesinde başarılı bir örnek

Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar hem Kocasinan halkına hem de Kayseri’nin çeşitli ilçelerinden gelen müşterilere hizmet veriyor. Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar’ın 2020 verilerine göre, 159.062,75 kilogram taze sebze ve meyve satışı gerçekleşirken; üreticilerin elde ettikleri toplam kazanç ise, iklim ve pandemiye bağlı olarak azalan ürün miktarına rağmen 722.591,50 TL ile bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Son 6 yılda toplam 980.426,31 kilogram taze sebze ve meyve satışı gerçekleştiren üreticiler 3.230.162 TL ciro elde etti.

Buğday Derneği tarafından hazırlanan web tabanlı veri kayıt ve takip programının sonuçlarını değerlendiren Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar’daki ürün fiyatlarına dikkat çekti ve şu açıklamalarda bulundu:

“Görülüyor ki devlet üretimi, yerel yönetimler de sivil toplum örgütlerinin katkıları ile organik pazarları destekler; üretim ve tüketimde yerellik sağlanarak üreticiden tüketiciye hale gelirse, organik ürünlerdeki fiyatlar da aşağı çekilebiliyor. Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazarı da Türkiye’deki diğer organik pazarlar ile karşılaştırıldığında ürün fiyatları en düşük pazar olma başarısını bu sayede sürdürüyor. Buğday Derneği olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ve yerel yönetimleri işbirliği yaparak, hem üretim hem pazar ayağı bir arada olacak şekilde organik tarımı desteklemeye çağırıyoruz. %100 Ekolojik Pazar modelinin yaygınlaşmasını temenni ediyoruz.”

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz