Küresel gıda fiyatları ekim ayında yükseldi

0
572
Rusya Federasyonunda Buğday Hasatı. Fotoğraf: FAO/Maxim Zmeyev

FAO Gıda Fiyat Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,7, Ekim 2018’e göre yüzde 6,0 oranında yükselerek ortalama 172,7 puana yükseldi.

Gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimlerini izleyen ve yaygın olarak kullanılan endeksi bugün Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlandı. FAO Gıda Fiyat Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,7, Ekim 2018’e göre yüzde 6,0 oranında yükselerek ortalama 172,7 puana yükseldi.

Ekim ayında FAO Tahıl Fiyat Endeksi ay boyunca yüzde 4.2 oranında artarken, buğday ve mısır ihracat fiyatları, bazı büyük üretici ülkelerde ve sağlam ticaret faaliyetlerinde görülen düşük ürün beklentileri nedeniyle keskin bir şekilde yükseldi. Buna karşılık, pirinç fiyatları, düşük talep ve bol miktarda basmati hasatı beklentileri nedeniyle düştü.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, Ekim ayında, dünyanın en büyük şeker üreticisi ve en büyük şeker ihracatçısı olan Hindistan ve Tayland’daki büyük ölçüde şeker üretimindeki beklenen büyük düşüşlerin ve önümüzdeki yıl çok daha fazla tedarikin olması nedeniyle yüzde 5.8 oranında arttı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi de yüzde 0,5 artarak, bir yıldan fazla zamandır en yüksek seviyesine ulaştı. Endonezya’da yeni biyodizel uygulamaları, sıkı ithalat beklentisi ve çıktı artışında beklenen yavaşlama nedeniyle palm yağ kotaları düşerken; ayçiçek yağı Karadeniz bölgesindeki tampon hasatların ardından düştü.

FAO Et Fiyat Endeksi, özellikle Çin’den gelen sığır ve koyun etlerine olan yüksek ithalat talebinin etkisiyle yüzde 0.9 arttı. Domuz eti fiyatları ılımlı olarak yükselirken, kanatlı hayvan eti fiyatları artan ihracat imkanından dolayı düştü.

FAO Süt Fiyat Endeksi Ekim ayında yüzde 0.7 oranında geriledi. Özelikle peynir için verilen düşük fiyat teklifleri, yağsız ve tam yağlı süt tozundan kaynaklanan fiyat artışını dengelemiştir.

Düşük tahıl üretimi tahmini

FAO ayrıca, bu yıl küresel tahıl üretimi konusundaki öngörüsünü iri taneli tahıl ve buğday beklentilerindeki azalıştan dolayı düşürdü. Yine de bugün yayınlanan Tahıl Arz ve Talep Özeti ’ne göre, 2018 yılının aynı dönemine göre dünya tahıl üretiminin yüzde 1.8 oranında artması bekleniyor.

Spesifik olarak, 2019’da dünya çapındaki iri taneli tahıl üretiminin yüzde 1.2 artarak 1 milyar 425 milyon tona yükselmesi beklenirken, buğdayın ise 4.5 artarak 765 milyon tonla rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Küresel pirinç üretimi için tahminler, geçtiğimiz yılın seviyesinin biraz altında kalarak 513.4 milyon ton olarak tespit edildi.

FAO, 2020’ye bakıldığında, yağış sıkıntısının, Avrupa Birliği’nde buğday ve Güney Amerika’da mısır da dahil olmak üzere ekinlerin ekiminde zorluklara sebep olabileceğini, hava durumunun genel olarak Rusya Federasyonu ve Güney Afrika’daki ekim alanları için daha uygun olacağını tahmin etti.

2019/20’deki dünya tahıl kullanımının rekor bir seviyeye ulaşan 2 milyar 709 milyon ton olması beklenirken, 2020 sezonunun sonunda dünya tahıl stoklarının açılış seviyelerine göre yüzde 1.5 düşüşle 849.5 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. FAO, küresel tahıl stok kullanım oranı ılımlı bir şekilde yüzde 30.4’e geriledi fakat hala rahat seviyelerde. Buğday stoklarının artması beklenirken, mısır ve pirinç stokları düşüyor. Tahılda dünya ticaretinin 2019 yılında yüzde 0.7 artarak 415 milyon tona yükselmesi bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz