Kurbanlıkların küpe ve pasaportlarına dikkat!

0
1175
Kurbanlıkların küpe ve pasaportlarına dikkat!

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, kurban alımında hayvanların kulak küpesine ve hayvan pasaportuna haiz olduğunun mutlaka kontrol edilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON), yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle bir basın açıklaması yayınladı. UKON Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince imzasıyla yayınlanan açıklamada, kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar, kurban alımında hayvanların kulak küpesine ve hayvan pasaportuna haiz olduğunun mutlaka kontrol edilmesi gerektiği konusunda uyarıldı.

UKON Başkanı Hacıince, bu yıl bakanlığın, kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğunu bildirdiğini, bununla birlikte olası talep artışlarına karşılık alınacak tedbirlerin de önem taşıdığını ifade etti.

Kesilen kurbanlık hayvanların yaklaşık %10’unun hatalı saklama koşulları nedeniyle yenilemez hale geldiğine ve israf olduğuna da dikkat çeken Hacıince, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bilindiği üzere belediyeler tarafından il ve ilçelerde hazırlanan kurban satış ve kesim yerlerinde, hayvan satış yeri / çadır ücretleri ve kesim yapan kasapların aldığı ücretlerin yüksekliği üreticilere ve tüketicilere olumsuz yansımaktadır. Söz konusu ücretlerin daha makul miktarlara çekilmesi hem hayvan satıcılarına hem de vatandaşlarımıza olumlu olarak yansıyacaktır. Ayrıca Dernek ve Vakıfların kestikleri kurbanlarda, vekaleti veren kurban sahibinin vekaletinin yerine getirilip getirilmediği, yetkili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir.

Kurban Bayramı kısa bir süre içerisinde çok sayıda hayvanın nakli ve kesimin içeren bir organizasyon olduğu için yapılan kesimlerde insan, hayvan ve çevre sağlığına ilişkin risklerin tanımlanması ve gerekli alt yapı eksiklerinin belirlenmesi önem taşımaktadır.

Kurbanlık hissesi satışı yapan ulusal zincir marketlerin kesim ve dağıtım işlemlerinde adil olarak hareket etmeleri ve hisse başına dağıtılacak et miktarı hesabına dikkat edilmeleri önem arz etmektedir.

Yaklaşık 200 bin ton civarında bir kırmızı et üretiminin gerçekleştiği Bayramda kesilen kurbanlık hayvanların yaklaşık %10’u hatalı saklama koşulları nedeniyle yenilemez hale gelmekte ve israf olmaktadır.

Kurbanlık alımı, kesimi ve etlerin muhafazasında halk sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekli hususlara kısaca değinecek olursak;

Kurban alımında hayvanların kulak küpesine ve hayvan pasaportuna haiz olduğu mutlaka kontrol edilmelidir.

Kurban kesimi aşamasında kurbanın eziyet edilmeden kesilmesi, kesimin mutlaka temizlik ve hijyen açısından uygun yerlerde, uzman kişiler tarafından yapılması ve veteriner hekimler denetiminde olması gerekmektedir.

Kurban etlerinin konulduğu poşetlerin ağzı kapatılmamalı ve mutlaka buzdolabında soğutulmalıdır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz