Ana Sayfa Tarım Gaytancıoğlu: “Kapatılsa çiftçinin haberi olmayacak bir bakanlığın bütçesini görüşüyoruz.”

Gaytancıoğlu: “Kapatılsa çiftçinin haberi olmayacak bir bakanlığın bütçesini görüşüyoruz.”

0
6517
Gaytancıoğlu: “Kapatılsa çiftçinin haberi olmayacak bir bakanlığın bütçesini görüşüyoruz.”

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Tarım ve Orman Bakanlığının 2021 yılı bütçesi üzerine konuşan CHP’li Gaytancıoğlu; “Kapatılsa çiftçinin haberi olmayacak bir Bakanlığın bütçesini görüşüyoruz. Hakikaten Bakanlıkla çiftçinin bağı tamamen kopmuştur.” şeklinde konuştu.

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin 7. tur görüşmelerinde bugün Tarım ve Orman Bakanlığının 2021 yılı bütçesi ele alındı.

Bütçe görüşmelerinde söz alan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Kapatılsa çiftçinin haberi olmayacak bir bakanlığın bütçesini görüşüyoruz. Bakanlıkla çiftçinin bağı tamamen kopmuştur.” diye konuştu.

Çiftçinin en pahalı mazotu, elektriği kullandığını ancak destekleme bütçesinin ise geçen yıl ile aynı kaldığını anlatan Gaytancıoğlu, tarımsal desteklerin hiç değilse enflasyon oranında arttırılması gerektiğini belirtti.

“500 milyar liralık borcu yapılandırdık; içinde çiftçi yok”

Gaytancıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçen haftalarda burada toplandık, sabahlara kadar çalıştık, 500 milyar liralık borcu yapılandırdık; içinde çiftçi yok. Ha, bir ara bir önerge verildi, dediler ki: “Çiftçi borçları da yapılandırılıyor.” Hatta Meclis TV’de -baktım- 3 defa gösterdi, “Tarım Kredi borçları da yapılandırılıyor.” Demeçler verdi AKP milletvekilleri, ulusal kanallar bile verdi ama biz olmadığını biliyoruz, anlatıyoruz. Yani devlet ciddiyetinden de koptunuz, çiftçiyi kandırdınız. Ve bu sabah gelen mesaj, bakın, daha yeni, saat 09.50 yani bir buçuk saat önce ne diyor? Çiftçiye yazmışlar, Bakana vereceğim biraz sonra: “Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunuzu derhâl ödeyin, aksi takdirde borcun tahsilini teminen kefillerinizle birlikte takibata başlayacağız. Avukatlık ücretlerine de katlanacağınızı ihbar ve ihtar ederiz.” diyor.”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, tarımsal destekler için ayrılan bütçenin kabul edilebilir olmadığının altını çizerek “Tarımsal destekler için ayrılan 22 milyar liralık desteğin geçen yıl ile aynı oranda kalması çiftçiye vurulmuş ve vurulacak en büyük darbedir. Diğer bakanlıkların bütçeleri artırılırken, tarımsal girdiler artış gösterirken tarımsal desteklerin yerinde saymasını vicdanınız kabul ediyor mu?” dedi.

Bütçenin tarımdaki sorunları çözmeyeceğini savunan Barut, tersine çiftçiye öldürücü bir darbe vurulduğunu ileri sürdü. Barut, çiftçi için bıçağın kemiğe dayandığını belirterek, “Çiftçiyi yok sayanı çiftçi de yok sayar ve ilk seçimde sandığa gömer.” ifadesini kullandı.

“18 yılda nüfus 18 milyon, buğday üretimi 1 milyon ton arttı”

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, politika üreticiden yana değilken bütçenin de çiftçiden yana olamayacağını söyledi.

Özer, 18 yılda nüfusun 18 milyon, buğday üretiminin 1 milyon ton artmasının, hükümetin ne üretimi ne de çiftçiyi önemsediğini gösterdiğini ileri sürerek, hükümetin ithalatı sevdiğini savundu.

Bir araştırmaya göre Türkiye’deki 100 çiftçiden sadece ikisinin halinden memnun olduğunu, çiftçinin borç yükü altında ne yapacağını şaşırdığını öne süren Özer, köylülerin ineklerine kadar icralık durumda olduğunu belirtti. Özer, çiftçinin borçsuz yaşayamaz olduğunu dile getirerek, borçların ertelenmesi, mazottaki ÖTV’nin kaldırılması, yüzde 50’ye varan destekler sağlanması gerektiğini ifade etti.

“Çiftçi AKP’den 176 milyar lira alacaklı”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, AK Parti’nin çiftçinin hakkını vermediğini savunarak, “Şu anda çiftçi AKP’den 176 milyar lira alacaklı.” diye konuştu.

AK Parti’nin çiftçiden nefret ettiğini ve çiftçinin gözden çıkarıldığını öne süren Gökçel, bu yıl tarıma verilen desteğin 1 milyar dolar azaldığını söyledi. Tarımsal desteğin arttırılmamasıyla çiftçinin boğazından kesileceğine dikkati çeken Gökçel, çiftçinin yine ezileceğini ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de yanlış tarım politikalarıyla çiftçinin, üreticinin bittiğini savundu.

Tarım Kredi Kooperatifi ve banka borçlarının ertelenmesini, faizlerinin silinmesini, icraların durdurulmasını isteyen Gürer, ilaç, gübre, yem ve mazot fiyatlarının düşürülmesi, sulama suyu için kullanılan elektrik fiyatında indirime gidilmesi gerektiğini dile getirdi.

2021’de kuraklık tehdidi olduğuna dikkati çeken Gürer, çiftçinin yanında durulmasını talep etti.

Kürsüye bir kutunun içinde çeşitli bakliyatlarla gelen ve konuşması sırasında bunları gösteren Gürer, üreticinin ürettiğinden kazanamadığını, tüketicinin de pahalı ürün aldığını söyledi. Bu yıl üreticinin 7-8 liradan sattığı fasulyenin markette 18 lira olduğuna işaret eden Gürer, tüketicinin soyulduğunu söyledi. Gürer, benzer bakliyatların da tarladan düşük fiyata çıkmasına rağmen marketlerde yüksek fiyattan satıldığını kaydetti.

Türkiye salgın sürecinde sıkıntı yaşamadı

Bütçeler üzerinde AK Parti Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ise salgın sürecinde dünyanın anlı şanlı ülkelerinin durumunun yakından görüldüğünü, bu ülkelerin gıda zincirlerinin bozulduğunu ancak Türkiye’de böyle bir sıkıntının yaşanmadığını söyledi.

Türkiye’nin dört bir yanında suyla ilgili yatırımlara devam edildiğini dile getiren Kırkpınar, 81 ilin içme suyu problemini tamamen ortadan kaldırdıklarını ifade etti.

“AK Parti hükümetlerinin, tarım sektörünün büyümesi ve gelişmesi için daima çiftçinin yanında yer aldığını, devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini” mazot, gübre, tohum ve yem bitkisi desteğinin sürdüğünü belirten Kırkpınar, “Tarım sektöründeki spekülatörleri milli güvenlik sorunu olarak görüyor ve buna göre muamele yapıyoruz.” dedi.

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, bereketli Anadolu topraklarının ve emektar çiftçilerin kıymetini bildiklerini ve 18 yıldır tarım ve orman politikalarında ilkleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Tarım ve ormancılık sektörünün, etkin ve kararlı politikalarla ekonomiye katkı sağlamaya devam ettiğini anlatan Erim, Türkiye’nin, 2003-2019 döneminde tarım alanındaki ortalama yüzde 2,8 büyümeyle birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığını kaydetti.

Prim desteği verilen tarım ürünü sayısını 5’ten 18’e çıkardıklarına değinen Erim, “Ülkemizdeki tarım potansiyelini en yüksek seviyede değerlendirmenin gayreti içerisindeyiz. Yatırımlarımızla bereketli topraklarımızı daha da zenginleştirerek verimi en üst noktaya taşımaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, Türkiye’nin, dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu belirterek, “Ormanları kırsal kalkınmanın lokomotifi yaptık.” dedi.

Son 18 yılda yaklaşık 5 milyon 400 bin hektar alanda ormancılık faaliyeti gerçekleştirilerek yaklaşık 4 milyar 660 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu dile getiren Aydın, hedeflerinin 2023 sonunda 7 milyar fidan dikerek, orman varlığını 23 milyon 400 bin hektara çıkarmak olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin erozyonla mücadelede dünya lideri olduğunu aktaran Aydın, kırsal nüfusun gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve ülke ekonomisine fayda sağlanması amacıyla ceviz, badem, harnup, dut ve benzeri gelir getirici türler ile yabani zeytin rehabilitasyonu olmak üzere 38 eylem planının uygulamaya geçirildiğini anımsattı.

Orman Yangın Yönetim Sistemi’yle orman yangınlarının tek merkezden yönetildiğine dikkati çeken Aydın “Orman yangınlarıyla mücadelede bölgemizde lider ülke olduk. Ülkemizde askeri amaçlar dışında ilk kez orman yangınlarıyla mücadelede İHA kullanılıyor. Kurduğumuz erken uyarı sistemiyle orman yangınlarına müdahale süresi 40 dakikadan ortalama 12 dakikaya düşürüldü.” diye konuştu.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, son 18 yılda 19 milyon dekar arazinin sulamaya açıldığını, 2003’ten itibaren yeni başlayan projelerin revize edilerek tamamının borulu sistem olarak inşa edildiğini söyledi.

İşletme ömrü uzun, işletme maliyetleri açık sulama sistemine göre oldukça düşük, en az yüzde 30 daha fazla su tasarruf sağlayan yağmurlama ve damlama yöntemini teşvik eden bir sistemin inşa edildiğini belirten Pektaş, şöyle konuştu:

“Kaynaklar yönünden su zengini bir ülke değiliz ancak suyumuzu iyi kullandığımız zaman su fakiri de değiliz. Yıllık 112 milyar metreküp içme suyu kullanma potansiyeline sahibiz. Biz bunun 57 milyar metreküpünü kullanıyoruz. 44 milyar metreküpünü tarımda, 13 milyar metreküpünü ise içme, kullanma ve sanayide tüketiyoruz. Görüldüğü üzere en fazla sarfiyat tarımsal sulamada oluyor. Bitirdiğimiz sulamaları açık sistem yapsaydık bugün 44 milyar metreküp yerine 50 milyar metreküp su kullanacaktık. Hedefimiz geçmişte yapılan sulamaları, projenin tamamını borulu sistem olarak inşa etmek.”

Kaynak: Meclis Haber

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz