Fındık üreticisinin büyük problemleri var

0
613
Fındık üreticisinin büyük problemleri var

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz: “850 bin ton yıllık ürün var. Fındık üreticisi rahat, yeterince çalışmıyor. Fındıkçı çok para kazanıyor.’ gibi söylemlerin tamamı asılsızdır. Tarımda gerek Düzce’de gerekse Karadeniz’de fındıkçının problemleri büyüktür.”

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz

TBMM’nin dünkü (11 Haziran) Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce’nin ve fındık üreticilerinin sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Düzce’nin 740 bin dönüm tarım alanının 630 bin dönümünün fındık arazisi oluğunu hatırlatan Yılmaz, 630 bin dönüm fındık arazisinin 500 bin dönümüne zirai destek verildiğini belirtti. “Yüzde 6 ve üzeri üçüncü sınıf fındık arazilerine destek verildiğini göz önünde bulundurursak Düzce’de tarımın tamamıyla fındığa endeksli olduğunu ve 27 bin ailenin fındıktan geçindiğini görürüz.” diyen Yılmaz, konuşmasında fındık üreticisinin sorunlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Fındıkçının problemleri büyük”

“Karadeniz Bölgesi’nde fındık üreticisinin yaşadığı sıkıntıların tamamı Düzce ekonomisine yüzde 60’ın üzerinde katkısı olan fındık üreticisini de ve dolayısıyla Düzce’yi de çok fazla etkilemektedir. Tarımda gerek Düzce’de gerekse Karadeniz’de fındıkçının problemleri büyüktür. Defalarca fındık üreticisinin sorunlarını ve beklentilerini dile getirmemize rağmen Tarım Bakanlığından konu hakkında bir açıklama yapılmaması fındık üreticisini endişelendirmektedir. Tarım Bakanlığının açıklama yapmadan birtakım dış kaynaklardan yapılan yıllık ürün açıklamaları üreticinin endişelerini artırmaktadır. Üretici geçen sene yaşadığı sıkıntıların aynısını çekmekten korkmaktadır. Tarım Bakanlığından bir açıklama yapılmaması Karadeniz’de yaşayan yaşamayan tüm Karadenizli hemşehrilerimizi sıkıntıya sokmaktadır. Hem fındık üretimini 1 milyon tona çıkarmak istediğinizi söyleyip hem de fındıkçıyı kendi başına bırakmak, ülkemize ve üreticiye sahip çıkmamak fındık tekeli oluşturmaya çalışan bir şirketten başkasına fayda sağlamayacaktır.”

Ümit Yılmaz: “850 bin ton yıllık ürün var. Fındık üreticisi rahat, yeterince çalışmıyor. Fındıkçı çok para kazanıyor.” gibi söylemlerin tamamı asılsızdır.

Fındık üreticisinin üzerinde oynanan oyunların bununla da kalmadığına dikkatleri çeken ve üreticinin sadece bir ay çalışıp âdeta yan gelip yatıyor gibi gösterilerek küçük düşürülmeye ve diğer çiftçilerle arasının açılmaya çalışıldığını vurgulayan Yılmaz şöyle devam etti:

“Özellikle son dönemde tekel oluşturmaya çalışan şirket yetkililerinin üretici hakkında söyledikleri şunlardır: “850 bin ton yıllık ürün var. Fındık üreticisi rahat, yeterince çalışmıyor. Fındıkçı çok para kazanıyor.” gibi söylemlerin tamamı asılsızdır.

Bir fındık üreticisi olarak açık ve net bir şekilde belirtmek isterim ki fındık dikili araziler çok eğimli ve başka tarım alternatifi olmayan arazilerdir. Fındık öyle bir ay çalışılan değil, senenin en az yedi ay tımarıyla, ilaçlamasıyla, çapasıyla, toplamasıyla, harmanıyla emek harcanması gereken üretimi zor bir tarım ürünüdür. Bu eğimde yapılan tarımın maliyeti çok yüksektir. Son dönemde artan mazot, gübre ve zirai ilaç fiyatları bütün çiftçilerde olduğu gibi fındık üreticisini de zor durumda bırakmıştır. Fındık üreticisi bu sene umduğu fiyatı zamanında bulamazsa tarlaya gidemeyecek, tarlasına bakım yapamayacak duruma gelmiştir. Bu durum yıllık ürün bırakın bir milyon tona çıkmasını daha da düşmesine neden olacaktır. Fındık üreticisinin Tarım Bakanlığından beklentisi derhâl TMO’nun fındık fiyatı 3 doların altına düştüğü anda müdahale yapacağını belirtmesidir.”