FAO, Ulusal Tarımsal Yayım Stratejisi’ni oluşturdu

0
960
FAO, Ulusal Tarımsal Yayım Stratejisi’ni oluşturdu

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülen ‘Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi’ projesinin kapanış toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi’ projesinin 4 ana hedefini anlattı. Kısaltılmış adı TAYDAP olan projenin asıl amacının; mevcut olan tarımsal yayım hizmetlerinin güçlendirilmesi olduğunu ifade eden Selışık, şöyle devam etti:

“Bu güçlendirmeyi gerçekleştirirken de dört ana hedef belirlenerek proje faaliyetlerini yürüttük. Bu dört ana hedef;

  • Mevcuttaki tarım danışmanları ve tarım yayımcılarının bir arada çalışabilmesi ve bu çalışmaları gerçekleştirirken de çitçinin ihtiyaçlarını sahada, anında tespit ederek bu ihtiyaçlara uygun tarımsal yayım metotlarının geliştirmek
  • Toplumsal cinsiyet duyarlı yayım ağını oluşturmak
  • Bilişim ve iletişim teknolojilerinden yararlanılmasını sağlamak
  • Ulusal tarımsal yayım stratejisi geliştirmektir.

Yukarıda ilettiğim 4 ana hedefin en önemlisi olan Tarımsal Yayım Stratejisinin geliştirilmesi; Tarım ve Orman Bakanlığı ekibi ile FAO´nun uluslararası ve ulusal teknik desteği ile hazırlanmıştır. Bu stratejinin ortaya çıkma sürecinde mevcutta olan tarımsal yayım sisteminin eksiklerinin tespit ederek özellikle sivil toplum örgütlerinin, özel sektörün ve kooperatiflerin, yayım sistemine nasıl dahil olacağını tespit edebilmek için sahada çok sayıda çalıştay gerçekleştirdik.

Özellikle altını çizmek isterim ki tüm bu süreçleri yürütürken kırsaldaki kadının tarımsal yayım hizmetlerine erişimini de sağlamak bir diğer hedefimizdi. Bu hedefe ulaşmak için ihtiyaç analizi yapıldı ve köy ziyaretleri gerçekleştirildi. Kadın çiftçilerimizle “odak grup toplantıları” organize edildi. Eskişehir ve Şanlıurfa pilot illerinde oluşturulan Kırsal Kadın Paydaş Dayanışma Gruplarının önerileri doğrultusunda hazırlanan ve Önder Kadın Çiftçiler için düzenlenen eğitim programında; tarımda girişimcilik, katma değer artırma ve pazarlama ile kooperatifçilik konuları yine katılımcı yöntem ile işlendi. Bu eğitimler sayesinde; aile çiftçiliğinde gelir ve refah artışına ve kadın çiftçilere örgütlenme becerileri kazandırıldı, kırsal alanda sosyal kapasitenin gelişimine katkıda bulunuldu.”

Kanber: “2020 tarımda dijitalleşme yılı olacak”

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Şükrü Kanber de konuşmasında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’nin tüm paydaşlarının katıldığı Tarım Şurasında da pek çok maddenin içerisinde “yayım” kavramına ne kadar çok vurgu yapıldığının ve Bakanlığın yapmış olduğu tüm faaliyetleri, üretilmiş tüm bilgileri ve tarımsal hasılayı toplumla paylaşmak ve çiftçileri eğitmenin ana hedefleri olduğunun altını çizdi. Tarımda dijitalleşmenin çok önemli olduğunu ve 2020 yılının Tarım ve Orman Bakanlığı için dijitalleşme yılı olacağını belirten Kanber, bu çerçevede Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak günümüzün dijital teknolojilerinin ürettiği sosyal ağları ve arama motorlarını kullanarak ürettiğimiz bilgiyi yani yayımı çiftçilerimize ulaştırmak için bir strateji oluşturduklarını iletti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz