AB’den Türk limonuna 1 Nisan sürprizi

0
904

AB, Türkiye’den ithal ettiği limona denetim sıklığını arttırdı. AB’nin 26 Mart’ta yürürlüğe giren ve 1 Nisan’da uygulanmaya başlanacak olan yeni tüzüğüne göre, daha önce Türkiye’den ithal edilen limonda sıfır olan resmi kontrol sıklığı oranı yüzde 10’a yükseltildi.

23 Mart tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlanan 2016/443 sayılı AB Komisyon Tüzüğü ile AB’ye ithal edilen çeşitli gıdaların denetim sıklıkları arttırıldı. Bu kapsamda Türkiye’den ithal edilen limonlarda da kontrol sıklık oranı sıfırdan yüzde 10’a yükseltildi. Tüzükte resmi denetim sıklığı arttırılan gıdalar arasında Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ithal edilen limonun yanı sıra; kuru kayısı, kayısı, tatlı biber ve asma yaprağı da yer alıyor.

23 Mart tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlanan Tüzük, 26 Mart tarihinde yürürlüğe girdi. Tüzük, 1 Nisan tarihi itibari ile uygulanmaya başlayacak.

Avrupa Birliği’nin 2004 yılında yürürlüğe giren 882/2004 sayılı Tüzüğü ile gıda ve yemlerin resmi kontrollerine düzenlemeler getirilmiş, 2009 yılında yayımlanan 669/2009 sayılı Tüzük ile Avrupa Birliği’ne ithal edilen hayvansal olmayan belli gıdaların ve yemlerin resmi kontrollerinin sıklaştırılmıştı. 2010 tarihinde yürürlüğe giren Tüzük kapsamında Türkiye’den ithal edilen taze biber, kabak, domates ve armudun tarımsal ilaç kalıntı analizlerinin sıklığı arttırılmıştı.

669/2009 sayılı Tüzük denetim sıklıklarının ve denetim yapılacak gıda ve yem maddelerinin listesinin gerekli görüldüğü durumlarda yeniden değerlendirilerek yenilenebileceği ile ilgili bir maddeye de yer veriyordu. Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan yeni Tüzükte de bu maddeye atıfta bulunularak, son zamanlarda Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASSF) ile belirlenen gıda konusunda yaşanılan sıkıntıların artış göstermesi, denetim sonuçları ve üye ülkelerin Komisyona yılın her çeyreği gönderdiği raporlar ışığında denetimi yapılacak gıda ve yem maddelerinin listesinin güncellenmesi gerekliliğini ortaya koyuluyor.

Özellikle Türkiye’den ithal edilen limon, Gana’dan ithal edilen palm yağı ve Madagaskar’dan ithal edilen yer fıstığı ile ilgili veriler, bu gıdalarda ortaya çıkan yeni risklerin denetimlerin arttırılmasını gerektirdiğini ortaya koyuyor. Bu nedenle yeni Tüzük ile bu gıdaların resmi kontrol sıklıkları arttırılıyor.

Diğer yandan daha önce listede yer alan ancak Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu olarak güvenlik gereksinimlerini yeterli düzeyde karşılamış olan gıda ve yem maddelerinin resmi kontrollerinin sıklığının aynı şekilde devam etmesine gerek görülmediği, dolayısıyla bu gıdaların artık listede yer almayacağı da belirtiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz