Ana Sayfa Tarım Bitkisel Ürünler TÜRKTOB Başkanı Akcan: Milli tohum cezalandırılıyor

TÜRKTOB Başkanı Akcan: Milli tohum cezalandırılıyor

0
1109
TÜRKTOB Başkanı Akcan: Milli tohum cezalandırılıyor

Yeni yılda döner sermaye ücretlerini yüzde 25 artıran kararla birlikte, tek bir tohum çeşidinin sadece tescil edilmesi için 12 bin TL ila 30 bin TL arasında döner sermaye ücreti ödemek zorunda kalacaklarını belirten Akcan; “Resmi enflasyonun iki katı oranındaki bu artışı biz kendimize izah edemiyoruz.’’ dedi.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, Hazine ve Maliye Bakanlığının belirlediği ve Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı döner sermaye ücretlerini %25 artıran kararın, tohumculuk sektörünün üretim maliyetlerini daha da yükselteceğini, ancak tüm engellere karşın milli tohumculuğun gelişmesinin durdurulamayacağını ifade etti.

TÜRKTOB ve ECOSA Başkanı Savaş Akcan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Tohum Sertifikasyon Test Müdürlükleri Döner Sermaye İşletmeleri 2020 Yılı Fiyat Listesi’ndeki artış oranlarını değerlendirdi.

Savaş Akcan, “Tohumculuk sektörünün en önemli girdi maliyetleri arasında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tohum Sertifikasyon Test Müdürlükleri tarafından tescil denemesine alınan çeşit adayları ile tohumlukların tarla ve depo kontrolleri için tahsil edilen ücretler çok önemli bir yer tutmaktadır.

Tarımsal değerleri ölçme, teknolojik analiz, teknik inceleme, test, yıllık işlem, kontrol, etiket, sertifikasyon, çeşit tespiti gibi çok farklı kalemde alınan bu bedellerin 2020 yılında bir önceki yıla oranla ortalama olarak %25 oranında artırıldığını görüyoruz. Geçtiğimiz yıl da aynı oranda artan bu ücretler sektörümüzü çok zor durumda bırakmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere tüm ekonomi yönetiminin enflasyonun tek haneye inmesini hedeflediği bir ortamda resmi enflasyonun iki katı oranındaki bu artışı biz kendimize izah edemiyoruz.

Destek arıyoruz, engel buluyoruz

Oysaki sektör temsilcileri olarak bu konuyu başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumlar nezdinde defalarca gündeme getirdik. Rapor ve görüş belgelerimizde döner sermeye ücretlerinin düşürülmesini tavsiye ettik. Hatta 2020 yılı için artış olmayacağı yönünde söz bile almıştık.

Her fırsatta özel sektörümüzün daha çok milli çeşit geliştirmesini ve araştırma – geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine daha fazla kaynak ayırmasını tavsiye eden ve kendilerinin de bu amaçla çalıştıklarını ifade eden yetkililerin, bu artış oranlarını onaylayarak sektörün önünü tıkadıklarının farkında olmadıklarını düşünüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Başarımız ve gayretimiz cezalandırılmasın

Tohumluk üretiminin de diğer tarımsal ürünler gibi mazot, elektrik, gübre, işçilik gibi maliyetlerin artışından aynı oranda etkilendiğini söyleyen Akcan, “Biz tohumculuk sektörü olarak yaklaşık 2 yıldır çok yüksek oranlarda artan bu maliyetleri tohumluk fiyatlarına yansıtmamak için elimizden geleni yaptık. Devletimizin Enflasyonla Topyekûn Mücadele Kampanyasına destek verdik.

Milli ve yerli tohumculuğun gelişmesi, sertifikalı tohum üretiminin ve kullanımının artması için çalışan, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin de açıkladığı gibi üretim ve ihracatını her yıl artıran, 2018 yılında ilk kez ihracatı ithalatını geçen, dünyada söz sahibi olmaya gayret gösteren tohumculuk sektörümüzün bu çabaları karşılıksız kalıyor hatta cezalandırılıyor.  

Her şeye rağmen milli tohumculuk…

Son artışlarla birlikte tek bir çeşidin sadece tescil edilmesi için 12 bin TL ila 30 bin TL arasında döner sermaye ücreti ödemek zorunda kalacak sektörümüzden daha çok AR-GE yapmasını daha çok yeni milli çeşit geliştirmesini bekliyorlarsa, söz veriyoruz bunu da yapacağız. Milli tohumculuğun önünde hiçbir engel duramayacak.’’ şeklinde konuştu.

Yükselen limitten kredi kullanıp döner sermayeye mi yatıralım?

TÜRKTOB ve ECOSA Başkanı Savaş Akcan, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararını da değerlendirdi.

AKCAN, söz konusu kararda Yurt İçi Sertifikalı Tohum, Fide, Fidan Üretiminde kullanılacak kredinin üst limitinin 10 milyon TL’den 20 milyon TL’ye yükseltildiğini hatırlatarak, “Bu konuda hem Ziraat Bankası hem de ilgili bakanlıkların yetkileriyle birlikte yoğun çaba harcadık.  Sonuç vermesinden dolayı çok memnunuz ve teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu kredileri işletme ve yatırım için kullanmayı düşünüyorduk ancak sanırım bir bölümünü Tarım ve Orman Bakanlığının döner sermayesine aktarmak zorunda kalacağız.’’ dedi.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz