2.6 C
Ankara
Pazartesi, Mart 25, 2024

“Soya, pamuk ve yağlı tohumlarda dışa bağımlılık azaltılmalı”

Okumalısınız!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, soya, pamuk ve yağlı tohumlarda dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini söyledi. Bilgiç, bunun da tarımda havza modeline geçilmesiyle sağlanabileceğini kaydetti.

ATB meclis toplantısı Sabahattin Yumuşak başkanlığında toplandı. Meclisin açılışında konuşan Başkan Yumuşak, içten ve dıştan gelen tehditlerle ülkenin huzurunun bozulduğunu ifade etti. Hemen her gün gelen şehit haberleriyle yüreklerinin parçalandığını belirten Yumuşak, “Ülkemizin bu sıkıntıları aşacağından en ufak bir şüphemiz yoktur. Ancak akan kanların biran önce durdurulup, eski huzurlu günlerimize kavuşmak istiyoruz. Bu sıkıntılardan kurtulmak için millet olarak herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekmektedir. Bir sivil toplum kuruluşu olarak bizler taşın altına elimizi koymaya hazırız.” diye konuştu.

Aylık değerlendirmede bulunmak ve borsa çalışmaları hakkında bilgi aktarmak üzere kürsüye gelen Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç de şöyle konuştu “Ateş çemberi içerisinde olan bir ülkeyiz. Bunu her toplantıda ifade ediyorum. Sıkıntıları ekonomimize yansıdığı gibi moral değerlerimizi altüst ediyor. Biz millet olarak dimdik ayakta birlik ve beraberlik içerisinde bu problemlerin üstesinden geleceğimize inanıyorum.”

Pamuk, katma değer sağlayan ürünlerin başında geliyor

Soya, pamuk ve yağlı tohumlarla ilgili dışarıya 4 milyar doların üstünde para verildiğini hatırlatan Başkan Bilgiç, “İthalat yoluyla dışarıya giden bu paranın bir kısmının üreticiye verilmesiyle hem pamukta hem de soyada dışa bağımlığımızı azaltabiliriz. 2015 yılında kullandığımız pamuğun yaklaşık yüzde 60-65’ini ithalat yoluyla yurtdışından temin ettik. Yine kullandığımız soyanında yüzde 90’ının üzerinde ithalat yoluyla yurtdışından temin ettik. Bu ürünlerdeki dışa bağımlılığımızı azaltmanın yolu üreticiyi bu ürünlerin ekimine teşvik edip, para kazandıracak hale, emeğinin karşılığına alacak duruma getirmek gerekir. Üretici para kazanacağı ürünü ekiyor. Üretilen ürün fiyat olarak yerlerde sürünüyorsa ürün kadar prim verilmelidir. Bu mantığı iyi kavramak gerekir. Çünkü pamuk, bu ülkede katma değer olarak ciddi fayda sağlayan ürünlerin başında geliyor.” şeklinde konuştu.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...