Ana Sayfa Tarım Bitkisel Ürünler Sera atıkları gübreye ve enerjiye dönüşebilir

Sera atıkları gübreye ve enerjiye dönüşebilir

0
1214
Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’nda ‘Döngüsel Tarımda Sera Bitki Atıkları’ başlıklı panel düzenlendi.

İşlenmeyen ve ulu orta atılan sera atıklarının insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Kaplan, “Sera atıklarını organik gübreye ve enerjiye dönüştürebilmeliyiz. Bunun için de biyogaz tesislerine ihtiyacımız var.” dedi.

Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’nda ‘Döngüsel Tarımda Sera Bitki Atıkları’ başlıklı panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Tarım Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TAGYAD) Başkanı İsmail Uğural’ın yaptığı panelde konuşan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaplan, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş ve Baumann Genel Müdürü Fatih Akdağ, sera atıklarının işlenmesi konusunda yapılması gerekenlere dair görüşlerini paylaştılar.

Sera atıklarını gübreye ve enerjiye dönüştürmeliyiz…

Türkiye’de her yörenin kendine göre çok değerli atıkları olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaplan, çözümün kurulacak kompost tesisler olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Kaplan, “Sera atıklarını organik gübreye ve enerjiye dönüştürebilmeliyiz. Bunun için de biyogaz tesislerine ihtiyacımız var.” dedi. İşlenmeyen ve ulu orta atılan sera atıklarının insan sağlığını tehdit ettiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Kaplan, “Özellikle içme sularına karışan ve hayvanlar tarafından yenilen atıklar, ilaçlı olmaları nedeniyle büyük tehlike yaratmaktadır. Sera kenarlarında bulunan atıklar yine zararlı böceklerin üremesine neden olmaktadır.” açıklamasında bulundu.

Çiftçi organik gübre kullanımı için bilgilendirilmeli…

Atıkların doğru işlenerek organik gübrenin elde edilmesinin gerekliliğini savunan Baumann Genel Müdürü Fatih Akdağ, “Biz tesislerimizde muz atıklarını sıvı ve katı olarak ayrıştırdıktan sonra, pastörize işlemlerden geçirerek organik gübre üretiyoruz. Biz sıfır atık üretim tesisiyiz.” diyerek geri dönüşümde sahaların doğru incelenerek, yine doğaya zarar vermeyecek şekilde çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Atıkların çevreye verdiği zararlara da değinen Akdağ, çiftçinin organik gübre kullanması için teşvik edilmesi ve bilgilendirilmesi gerektiğini ve geri dönüşümün ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Antalya atık konusunda bir hazineye sahip…

Dönüşümün kültürümüzde var olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş ise sera atıkları ile bir bölgede 120 bin ailenin elektrik enerjisinin sıfır bedelle karşılanabileceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Çatalbaş, “Bugün atıklarımızın sadece yüzde 13 kadarını dönüştürebiliyoruz. AB’de bu rakam yüzde 64. Orta vadede yüzde 13 rakamını yüzde 50’nin üzerine çıkarmalıyız.” şeklinde konuştu. Antalya’nın atık konusunda bir hazineye sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özçatalbaş, belediyelerin insiyatif alması ve süreci yönetmeleri gerektiğini de ifade ederek, atıkların tekrar hammaddeye dönüşümünün Türkiye ekonomisine önemli bir girdi sağlayacağını vurguladı.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz