Ana Sayfa Tarım Bitkisel Ürünler “Şeker fabrikalarını satanlar, pancarın küspesine muhtaç oldular”

“Şeker fabrikalarını satanlar, pancarın küspesine muhtaç oldular”

0
1490
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba; “Pancar üretimine kota koyan, şeker fabrikalarını satanlar, pancarın küspesine muhtaç oldular. Şu an dezenfektan ve medikal sektöründe üretim yapan tüm firmalar etil alkol ihtiyacını karşılamak için şeker fabrikalarına başvurdular.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın pancar üreticilerine yaptığı ödeme müjdesini eleştirerek “Daha düne kadar şeker fabrikalarını peşkeş çekip satan, kotaları artırmayan, pancar ekimini kısıtlayan hatta neredeyse yasaklayan zihniyet şimdi çiftçiye müjde veriyor” dedi.

Ağbaba, “Müjde dedikleri Şeker pancarı üreticilerine erken ödeme yapılmasıymış. Pancar çiftçisine avans ve küspe istihkak bedellerinin ödemesi 3 Nisan’da yapılacakmış. Herhalde milletin aklıyla alay ediyorlar. Daha düne kadar şeker fabrikalarını peşkeş çekip satan, kotaları artırmayan, pancar ekimini kısıtlayan hatta neredeyse yasaklayan zihniyet şimdi çiftçiye müjde veriyor. Bu müjde vermek değil düpedüz pişkinliktir. AKP eğer bir müjde verecekse, biran önce şeker fabrikalarını tekrar kamulaştırmalı, pancar üretimindeki kotayı da kaldırmalıdır.” Şeklinde konuştu.

Şekerin yapımında kullanılan pancarın stratejik bir ürün olduğunu, başından sonuna birçok sektörde hammadde olarak kullanıldığını belirttiklerini ifade eden Ağbaba, “Pancarın sadece şeker anlamına gelmediği günümüzde çok daha fazla anlaşıldı. Nitekim çok geçmeden bu virüs salgını pancarın ne kadar stratejik bir ürün olduğunu herkese gösterdi. Şeker fabrikalarını alanlar, maliyeti artırıyor gerekçesi ile melas’tan alkol üretiminden vazgeçti. Böylece kolonya üretiminin temel girdisi alkol sıkıntısı baş gösterdi. Kolonya üreticileri, dezenfektan ve medikal kimyasallar üreten üreticiler alkol hammaddesi bulamadıklarından yakındılar. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, siparişlere yetişemeyen kolonya ve dezenfektan üreticilerinin etil alkol sıkıntısı üzerine acilen bir karar almak zorunda kaldı. Dezenfektan ve kolonya üretiminde kullanılan etanol ihtiyacını karşılamak için benzine yüzde 3 etanol karıştırma zorunluluğunu 3 aylığına askıya aldı. Pancarın nasıl stratejik bir ürün olduğunu şimdi çok daha net görülüyor. Pancar üretimine kota koyan, şeker fabrikalarını satanlar, pancarın küspesine muhtaç oldular. Şu an dezenfektan ve medikal sektöründe üretim yapan tüm firmalar etil alkol ihtiyacını karşılamak için şeker fabrikalarına başvurdular. Fabrikalardan çıkan melastanın hepsini alıyorlar. Amasya Şeker Fabrikası şu an hızlı bir şekilde bu etilalkol üretimine başladı. Ellerindeki 7 milyon kilo melastan 2.5 milyon litre etilalkol üretecekler ve bu firmalara verecekler” dedi.

“Siyasi iktidarın şeker ekimini kısıtlaması ve getirdiği şeker kotasının ne kadar yanlış olduğunu bugün herkes anladı” diyen Veli Ağbaba, şöyle devam etti: “Türkiye’de 1998 yılında 22.2 milyon ton şeker pancarı üretiliyordu, 61 milyon ülke nüfusu vardı. 2019 yılına geldiğimizde pancar üretimi yıllık 18.1 milyon ton, ülke nüfusu ise 83 milyon. Hala 1998 üretim rakamlarına ulaşamadık. Cumhuriyetin en yoksul yıllarında ‘şeker fabrikaları kurulsun’ diye teşvikler verilmişken, Atatürk tarafından bizzat şeker fabrikaları açılmışken, o fabrikalar kıymetli arazileri için tek tek satıldı. Daha o yıllarda halk sağlığı için Hıfzısıhha Enstitüsü gibi bir kurum açılmışken; bugün bunların hepsi birer birer kapatılıyor. Siyasi iktidar tarafından bilinçli ve kasıtlı olarak; tarımda kendi kendine yetebilen üretebilen, sağlıkta ve bilimsel araştırmalarda öncü ve diğer ülkelere yardım edebilen bir ülke iken geldiğimiz nokta içler acısı.”

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz