Geç çiçek açan bademler dondan zarar görmedi

1
6757

Malatya’da çiftçilerin korkulu rüyası olan dondan kayısının zarar görmesine karşın, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yetiştirilen geç çiçek açan badem ağacı hem dondan zarar görmedi, hem de yüksek verim elde edilecek.

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Ziraat Fakültesinde badem ve ceviz çalışmalarında başarılı sonuçlar alındığını belirterek, “İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Bahçesinde tesis edilen 5 dekar büyüklüğündeki badem bahçesinde çok kısa sürede başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Geç çiçek açan Ferraduel ve Ferragnes badem çeşitlerinden olumlu sonuçlar alınmıştır. Bu yıl henüz 3 yaşındaki badem fidanlarından oldukça yüksek verim elde edileceği öngörülmektedir. 2016 yılının Mart ve Nisan aylarında Battalgazi Kampüsünde 5-6 kez ilkbahar geç donlarının etkisiyle çeşitli düzeyde zararlar oluşmuştur. Kampüsdeki kayısı, kiraz ve erik ağaçları dondan zarar görmesine karşılık kayısıdan yaklaşık 10-15 gün geç çiçek açan bademlerde herhangi bir zarar meydana gelmemiştir.” dedi.

“Alt yapı oluşturuldu”

Prof. Dr. Asma, “Geç çiçek açan badem fidanlarının üretimi için gerekli altyapının önemli bir kısmı tamamlanmıştır. İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin maddi destekleriyle aşı-kalem parselleri, screenhouse, gölgeevi, aşılama ve soğuk hava depoları tesis edilmiştir. Badem fidanı üretimine 2015 yılında başlanmıştır.” şeklinde bilgi verdi.

Malatya'da bademin dallari meyveden kiriliyorAşılı ceviz fidanı çalışması

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Ziraat Fakültesi’nde yapılan aşılı ceviz fidanı çalışmaları hakkında da bilgi vererek, “Hekimhan ilçesi sahip olduğu son derece kaliteli cevizleriyle ün kazanmıştır. Ancak Malatya’da aşılı ceviz fidanı üretimi yok denecek kadar azdır. Fakültemizde yapılan ceviz aşılamalarından oldukça yüksek başarı elde edilmiştir. Mart ve Nisan aylarında Omega, Kama (V-aşısı) ve Dilcikli aşı yöntemleriyle yapılan kalem aşılarında yüzde 90’na yakın aşı başarısı elde edilmiştir. Bu aşılar özel makinelerle son derece kolay bir şekilde yapılmaktadır. Malatya’da aşılı ceviz fidanı ihtiyacı çevre illerden sağlanmaktadır. Ceviz fidanı üretimi konusunda Ziraat Fakültesinde elde edilen sonuçların fidan üreticilerimize tanıtılması ve ilimizde faaliyet gösteren fidancıların aşılı ceviz fidanı üretimi konusunda bilgilendirilmesi amacıyla 2017 ilkbaharında ücretsiz ‘Aşılı ceviz fidanı üretim kursu’ planlanmaktadır. Bilindiği üzere İlimizde elma, kiraz, kayısı ve diğer meyve türlerine ait fidanlar bol miktarda ve sorunsuz bir şekilde üretilmektedir. Fakültemizde yapılan bu çalışmalar sayesinde Malatya’da aşılı ceviz fidanı üretimine katkı sunulacağı öngörülmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Asma, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak Malatya’daki meyve üreticilerine yol göstermek, uygulamalı bilgiler vermek amacıyla 2012 yılında Battalgazi Kampüsünde 60 dekar büyüklüğünde bir Araştırma-Uygulama Bahçesi tesis edildiğini ve bu bahçede çok sayıda meyve tür ve çeşidinin bulunduğunu kaydetti.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz